A tavasz első hírnökeként már megjelent a piacokon az újhagyma. Ez a friss, zsenge tavaszi csemege szerintem mindannyiunk kedvence. Kellemes ízével, aromájával nem csak a tavasz illatát varázsolja az asztalunkra, mert ugyanis a zöldhagyma fogyasztásával nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Ez a kellemesen, enyhén csípős zöldség ugyanis segít nekünk abban, hogy megelőzzük az érelmeszesedést, miközben serkenti az emésztésünket, erősíti és szabályozza a bélflóránkat, segíti szervezetünket a rák elleni küzdelemben, csökkenti a vércukor szintünket, de hatásos a légúti megbetegedésekkel szemben is.


Napjainkban már megtalálható a tavasz első friss zöldsége a piacokon. Aki viszont a saját termékre esküszik, neki sem kell sokat dolgoznia érte, hiszen cserépbe, ládába ültetve akár az erkélyen is nevelhetünk finom, korai újhagymát. Megfelelő gondoskodás mellett és rövid időn belül élvezhetjük jótékony hatását.

Az újhagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már a friss zöldség tisztításakor, illetve annak aprításkor is kifejtik a nyálkahártyánkon antibakteriális hatásukat. Ezek nehezen lebomló vegyületek, így aztán az egész szervezetünkre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő, és jótékony, gyógyító hatásukat.

Újhagyma fogyasztásával olyan vitaminokat juttatunk szervezetünkbe, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz és cink is található.

Az újhagyma szervezetünkre gyakorolt hatásai között van többek között:

  • antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással bír,
  • C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket,
  • vitamin- és kéntartalma segítségünkre van a szabad gyökökkel szemben,
  • érelmeszesedés megelőzésében is segít,,
  • étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző, emésztést serkentő hatású,
  • bélműködésre is jótékony hatással van, enyhítheti az aranyeres panaszokat,
  • vitamin- és kéntartalma segít bőrünk szépségének, üdeségének megőrzésében,
  • hatásos gyógyító a légúti megbetegedésekkel szemben,
  • rákmegelőző hatású, mivel a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,
  • tavaszi tisztítókúrák idején elhagyhatatlan, mert kiváló salaktalanító,
  • illóolajainak köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, és a koleszterinszintet,
  • sejtmegújító hatását a magas folsav tartalmának köszönheti,
  •  vastartalma fokozza a vérképzést.
  •  flavonoid tartalma a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújt védelmet, –
  • csontritkulásra is kiváló, mivel rendszeres fogyasztása növeli a csontsűrűséget.

Amennyiben valaki nem túl nagy hagymakedvelő és szeretné elrejteni ezt az ízletes finomságot, könnyen talál lehetőséget, hiszen salátába, krémlevesekbe, húsokhoz, mártásokhoz egyaránt kiváló.

Markáns, kellemesen csípős íze, és gyógyhatása is természetesen nyersen érvényesül a legjobban. Utolérhetetlen egy szelet vajas vagy zsíros kenyérrel, bármilyen felvágotthoz, pástétomhoz és húsokhoz. Körözöttnek, tojáskrémnek utolérhetetlen aromát és frissességet biztosít.

Íme, egy egyszerű recept:

Keverjünk össze egy pohár joghurtot egy csomag túróval, egy evőkanál olívaolajjal, ízesítsük sóval, őrölt borssal, apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, snidlinggel. Pirított kenyérrel a legfinomabb.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, tavaszi híreket, információkat.