Harminc helyszínen kínál programokat városszerte július 4-7. között a nyolcadik alkalommal zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz – közölték a szervezők csütörtökön.

Hummel Márk, a tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője a csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón közölte: várhatóan több mint százezer látogatót vonz a fesztivál. A legnagyobb attrakció idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

A verseny keretében öt alkotás látható majd. Ezeket a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek – mondta Hummel. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka. Ennek az az apropója, hogy a Rubik-kocka éppen ötven éve jelent meg. A fényfestő verseny mellett 19 állomásból, a teljes belvároson áthaladó „Fény Útja” elnevezésű installáció-, és épületfestősorozat is lesz majd.

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere elmondta, hogy idén meghívásos alapon válogatták a művészeket. Lesz egy magyar, egy angol, egy spanyol, egy dél-amerikai és egy német alkotó, közülük a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

A rendezvény sajtóanyaga szerint a Pécs belvárosát behálózó Fény Útja „betétrendezvény” 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz mint ősi elem jelenkori szerepét.

A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók. A belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában 100 négyzetméteres LED falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá. A Kodály Központtal szomszédos Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik.

A fesztivál világosban sem fog „aludni”, napközben utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat. Argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök gondoskodnak a napközbeni programokról.

A 8. Zsolnay Fényfesztiválról további információk az esemény internetes oldalán olvashatók, ahol a Fény Útja Extra programjaira kedvezményes „early bird” jegyek is válthatók júniusig.