Hiába fűzött nagy reményeket a kormány hozzá, a munkáltatók nemtudták megigényelni, ezért elküldték a dolgozóikat a turisztikai támogatások megigénylése helyett. A 15 milliárd forintos pénzcsap ezért csak 3 milliárdot hozott a konyhára a szállodáknak. – írja a Jövő TV.

A támogatást a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére nyújtja az Orbán-kormány a magyar szálláshelyek számára, hogy ne kelljen bevételkiesés miatt elbocsátaniuk a dolgozóikat, és megkaphassák fizetésüket erre az időszakra. A kormány a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. A feltételeket úgy tűnik azonban kevesen tudták teljesíteni, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynükség (MTÜ) december 31-én már azt közölte, hogy a meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől, valamint kempingektől – írja az mfor.hu

A támogatásra jogosultak jelentős része azért nem kaphatta meg vagy nem igényelte a támogatást, mert nem tudta teljesíteni azt a feltételt, hogy ne bocsásson el senkit. A portál értesülései szerint az ágazatban most egy újabb elbocsátási hullám jöhet, hiszen a járványügyi adatok és az átoltottsági szint sem Magyarországon, sem Európában nem javulnak.

A mai fertőzöttségi adatok is ezt mutatják:

1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent.

Több tízezer szálláshely nem tud pályázni

A hazai szállodák kétharmada a 15 milliárd forintos állami támogatásból nem kapott volna egy fillért sem. A 11 ezer szálláshely támogatására beadható pályázatra az NTAK rendszerén keresztül naprakészen, online 1111 szálloda, 1728 panzió, és több mint 34 ezer magánszálláshelynek van lehetősége jelentkezni. A portál szerint végül csak mintegy 3 milliárd forintot utalt az MTÜ, vagyis még kevesebb kedvezményezett lehetett. Ezt a számot már nem is közölték.

A környező országok közül a lap szerint az osztrák kormány az október 31-én bevezetett korlátozások miatt a bevételkiesését a szállodáknak meglehetősen jól kompenzálta, a tavalyi azonos időszak bevételeinek 80 százalékát térítette meg számukra, ezzel pedig különösen jól jártak a szállodák. Ha az osztrák példát követte volna a magyar kormány, akkor legalább 30 milliárd forint kompenzálást kellett volna utalnia a szállásadóknak. Ehelyett azonban ennek a tizedét teljesítette a 3 milliárd forinttal.

A több milliárdos támogatást ugyanakkor nem véletlen, hogy a magyar kormány nem a 2019-es forgalom, hanem a 2020-as előzetes foglalás alapján próbálta kompenzálni az ágazatot. A KSH számai szerint a 2019-es évben az előzetes foglalások mértéke jóval több volt, mint a 2020-ban. Egy éve ilyenkor a szálláshelyek bruttó árbevétele havi 41 milliárd forint volt, ez 6 milliárd forintra esett vissza, összességében a vendégek számában 93, a vendégéjszakák számában 85 százalékos a visszaesés 2019 novemberéhez képest. Tehát, több bevételt kellett volna kompenzálnia az államkasszából, mint a koronavírus ideje alatt.

Novemberben a fővárosban összesen 129 szálloda működött a múlt évi 208 hotellel szemben. Viszont érdekes módon 10 új szálloda így is nyílt 2020-ban, többségük Budapesten, de Kőszeg, Szentendre és Zalaegerszeg is új szállodával gazdagodott -derül ki a portál cikkéből.

A szállodaipart ért “száz százalékos” bevételkiesről korábban mi is írtunk. A nagyobb szállodák mellett a kis- és középvállalkozásokat is jelentősen súlytja a koronavírus. Az alábbi riportunkban bemutattuk Tamásék történetét, akik az első hullám kezdetekor, a kormányzati mentőcsomag beharangozása előtt be kellett zárniuk.

A videót itt nézheted meg: