A kávét az emberiség 90%-a szereti és fogyasztja, hiszen már ősidők óta a mindennapjaink részévé vált.

Kr.e.300-ban fedezték fel élénkítő hatását, ami azt jelenti, hogy még előbb találták fel. Érdekesség róla, hogy először ették és nem itták illetve, hogy 2 történet is kötődik hozzá. Az egyik szerint Káldi, egy etióp juhász felfedezte a kávébab frissítő hatását és észrevette, hogy ha kecskéi vörös bogyókat legelnek, akkor élénkebbek lesznek. A közeli szerzeteseknek elmondta ezt, akik rájöttek arra, hogyha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek vele. A másik legenda szerint Rhazes nevű arab orvos a kávét („quawa” nevű növényt) gyógyszerként használta, amit a „A Kontinensen” c. munkájában említett meg.

A történeteket ismerve térjünk is rá, arra a 7 okra, amiért érdemes a rendszeresen kávét fogyasztanunk.

1.Védheti a szívet

A kávé a szív védelmében is segít. Évtizedek óta a szabálytalan szívritmusú betegeknek muszáj volt kerülniük a koffeint, de egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a koffein 13% -kal csökkenti a pitvarfibrilláció előfordulását. Azonban a kávé más módon is megvédheti a létfontosságú szervet. A kávéfogyasztóknál 19% -kal csökken a szív- és érrendszeri betegségek aránya, és 30% -kal ritkábban halnak meg strokeban.

2. Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát

A kávéban több mint 1000 összetevő található, amelyek közül soknak gyulladáscsökkentő hatása van. Ezek közül az egyik az antioxidáns, amelyek segítenek megelőzni az olyan elváltozásokat, amelyek a rák kialakulásához vezetnek. Egy tanulmány megállapította, hogy a kávéfogyasztás a melanoma és a leukémia kockázatának csökkentésével jár, illetve a prosztatarák és a méhrák kialakulása is redukálódik.

3.Megakadályozza a 2-es típusú cukorbetegég kialakulását

A Harvard Egyetem kutatásai, illetve egy diabéteszről szóló folyóirat kimutatta, hogy a rendszeres, és akár koffeinmentes kávé csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget. Szakértők szerint az álmatlanság, a gyomorpanaszok és a migrén elkerülése érdekében nem ajánlott naponta négy csészénél több kávét inni, ugyanis az krómot tartalmaz, amely segíti a testet az inzulin (a vércukorszintet szabályozó hormon) felhasználásában.

4.Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét

Az elmúlt évtizedekben a tanulmányok megint nem hagytak cserben bennünket és bebizonyították, hogy a kávéfogyasztás kapcsolatban áll a demencia elmaradásával öregkorban. Az ital koffeintartalma felelős az agyi stimulációért. Egy másik kisebb tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérükben magasabb a koffeinszint, kevesebb demenciával kapcsolatos tünetük volt, mint azoknál, akik nem ittak kávét.

5.Megakadályozza a Parkinson-kór kialakulását

A Parkinson-kór a központi idegrendszert támadja, remegést okozva a testben. A kutatók továbbra is vitatják ennek a betegségnek a környezeti és genetikai hatásait, és néhány tanulmány kimutatta, hogy a koffein védő hatást fejt ki a Parkinson-kórra, bár annak okát még nem sikerült meghatározni.

6.Segít tovább élni

A kávé legfontosabb jótékony hatása, hogy a kávét fogyasztók hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem isszák. Egy 2016-os tanulmány szerint azok az emberek, akik napi 4 csésze kávét isznak, (mint azt feljebb megtudhattuk, hogy annyi a maximális napi fogyasztása) bármilyen betegség okozta halál ritkábban fordult elő, mint a nem kávézók között, és ebbe beletartozik a szívbetegségek és a rák által okozott halál is.

7.Fokozza az edzésteljesítést

Egy 2013-as tanulmány szerint azok a sportolók, akik egy órával a testmozgás előtt ittak kávét, jobban teljesítettek, mint a koffeinmentes kávét fogyasztók, illetve azt is kimutatták, hogy, akik edzés előtt isznak kávét, edzés után több kalóriát égetnek el, mint korábban.

Természetesen a kávénak a sok pozitív hatása mellett, negatívumokkal is rendelkezik, mint például a fog elszíneződése, de arra használjunk fehérítő fogkrémet, vagy olvassuk el előző cikkemet, ami erről szól! : https://bahir.hu/2021/01/21/hogyan-legyen-gyonyoru-feher-mosolyunk-a-fogfeherites-titka/