Az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója – valamint számos fenyegető üzenet – után fizikai agresszióra készült Mikó István és csapata. Mikó a DUNAFERR ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a DUNAFERR információi szerint, toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.

A DUNAFERR szeretné megköszönni a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, a dolgozókat és a DUNAFERR-t ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott támadástól. Hatalmas köszönettel tartozunk minden egyes kollégánknak, akik helyt állnak ebben a rendkívüli helyzetben is és jelenleg is biztosítják a gyárban a folyamatos termelést, amely a DUNAFERR fennmaradásának kulcsa, mert az ún. folyékony termelési fázis nem állhat le egyetlen pillanatra sem.

A vállalatvezetés hálás azért a rengeteg támogatásért és támogató üzenetért, amely a DUNAFERR dolgozóitól és Dunaújváros lakosságától érkezik folyamatosan.

A támadás ellenére zavartalan a termelés

A DUNAFERR információja szerint gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását. A támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is.

Az ukrán módszereket nem engedik Magyarországon

A Vasmű vezetése korábban már nem hivatalos csatornákon keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekre építve foglalt el gyárakat. A DUNAFERR átvételén dolgozók között van Tatjana Taruta, akinek apja az ukrán sajtóban „üzleti sorozatgyilkosnak” is nevezett Sergey Taruta. Taruta és lánya a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között vett át és foglalt el. Az ukrán sajtó „portyázás”-nak minősíti az ehhez hasonló eseteket, amelyek során okirat hamisításokkal, erőszakkal és megfélemlítéssel sikerült különböző gyárakat átvenniük Ukrajnában. Ma nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a módszerek Magyarországon nem működnek, azokat a hatóságok nem tűrik el. Az Európai Unióban nem lehet erővel, erőszakkal, zsoldosokkal elfoglalni egy vállalatot.
(Az említett ukrajnai esetekről többek között ezekben a hírekben is beszámolt a helyi média:
http://www.ukrrudprom.ua/news/Seriyniy_bizneskiller_Sergey_Taruta_gotovitsya_pologit_ocheredno.html;
http://www.ukrrudprom.ua/news/Kolichestvo_reyderskih_zahvatov_v_Ukraine_previsilo_proshlogodnie_pokazateli.html)

A DUNAFERR a továbbiakban is minden szükséges jogi és biztonsági lépést meg fog tenni együttműködve a hatóságokkal, hogy ne válhasson egy minden jogi alapot nélkülöző csaló hálózat áldozatává az ország legnagyobb iparvállalata.

A Vasmű vezetése együttműködve a hivatalos szervekkel jelenleg is tájékozódik a kialakult helyzet kapcsán.

A fenti ukrán nyelvű cikkek magyar fordítása

„Üzleti sorozatgyilkos” Szergej Taruta Ukrajnában újabb gyárat készül „padlóra küldeni”

15:20 2020. november 04.

A festett hengerelt acélt gyártó „Heavy Metal” vállalatnál változik a vezetőség.

A Riszuhinék családjához kapcsolódó vezetők helyett Taruta parlamenti képviselő emberei lépnek be.

Vlagyimir Riszuhin üzletember családjával kapcsolatban álló vezetők elhagyják a „Heavy Metal” gyárat (Nyikokájevi megye). A „Metipol” csapat kilép a „Heavy Metal” gyár operatív irányításából. Miután stabil pénzügyi és termelési eredményeket értünk el, a mai naptól a „Heavy Metal” gyár irányítását átadjuk a Natália Basinszkaja által vezetett „Marakortio” tarsaság megbízható kezeibe” – áll a „Metipol” közleményében.

„Marakortio Holdings Limited” (Ciprus) a „Heavy Metal” Kft. többségi tulajdonosa.

Az NV Business 2020. januárjában megtudta, hogy Tatyjána Taruta, Szergej Taruta ukrán parlamenti képviselő, valamint a Donbassz Ipari Szövetség” Korporáció (ISD) társtulajdonosának a lánya, ennek a vállalatnak és a gyárnak a kedvezményezettje lett. Natália Basinszkaja korábban dolgozott az ISD-ben.

2020. november 03-tól Jurij Ljebegyev a gyár vezetője. Korábban a cég élén Irina Begicseva állt.

A „Heavy Metal” Ukrajna legnagyobb üzemelő gyára, ahol a fémcsempék és más acéltermékek gyártásához használt acél és horganyzott tekercsek festésével foglalkoznak.

A vállalat építése először 2019 februárjában vált ismertté. Akkor Denyisz Riszuhin, a cég társtulajdonosa kijelentette, hogy az évi 78 ezer tonna hengerelt acél festésére képes vállalat elkezdi működését a Nyikolájevi megyében található Pervomájszkoje városában.

Akkoriban az egyedüli alapítónak (tagnak) az Abako ApS (Dánia) számított. Kedvezményezett tulajdonosa akkor Denyisz Riszuhin mellett Alexándr Gyementyijenko volt, aki a 2000-es évek közepéig Viktor Pincsuk társa volt az Interpipe társaságban.

Gyementyijenko részvétele a projektben összefügghet azzal, hogy a „Heavy Metal” az üzletember tulajdonában lévő Fregat Gyár Magán Rt. Területén helyezkedik el.

Denyisz Riszuhin Vlagyimir Riszuhin válallkozó fia, aki 2010-ben Alcsevszkben felépítette a „Металлы и полимеры” (Fémek és Polimerek) gyárat. Ennek a vállalatnak a „Heavy Metal”-hoz hasonló tevékenységi köre van. A berendezésein hengerelt tekercseket horganyoztak és festettek. Viszont 2014-től a vállalat nem működik, hiszen a Lugánszki megye ideiglenesen elfoglalt részén található. Az új vállalat a Metipol márkanév alatt működött – a Metals and Polimers rovidítése.

A termékek ipari gyártása a Nyikolájevi megyében található üzemben 2019 szeptemberében kezdődött.

„A Metipol csapata átáll a következő projektünk megvalósítására, amelyet nagyon hamarosan bejelentünk” – mondta a Metipol.

9 hónap alatt a „Heavy Metal” 21,4 ezer tonna festett acélt gyártott, amelyből 5,8 ezer tonna exportra került. Októberben 3,1 ezer tonna terméket állítottak elő, és ebből 0,6 ezer tonnát exportáltak.

A portyázó átvételek/lefoglalások (raider rohamok) száma Ukrajnában meghaladta a tavalyi adatokat

2020. december 02, 10:30

Az idei év első 10 hónapjában Ukrajnában majdnem annyi portyázási esetet regisztráltak, mint az egész 2019-ben. Erről az Opendatabot nyílt adatplatform számol be.

2020. év első tíz hónapjában 751 portyázó átvétel történt Ukrajnában. Ez majdnem megegyezik az előző év egészével – 2019-ben 766 portyázási esetet regisztráltak.

Ha a portyázási esetek tempója nem csökken, akkor 2020-ban a portyázások száma 20%-kal nő.

71 ügy a vállalkozás, intézmény, szervezet vagyonának jogellenes átvételére vonatkozik (206. cikk, 2. fejezet), 562. cikk – okmányhamisítás (206. cikk), 118. cikk – a törvényes tevékenységekkel szembeni ellenállás (205. cikk). 2020-ban átlagosan

75 portyás elfoglalás történt havonta.

„Évente a portyázások kevesebb mint 43%-a jut el a bírósághoz. Jó hír az, hogy a bűnüldöző szervek 2020-ban jobban kezdtek dolgozni ebben az irányban. Ebben az évben 45%-kal több ügy került bíróság elé, és 35%-kal több gyanúsítás indult meg,” – kommentálja Alexej Ivánkin, az Opendatabot alapítója.

Forrás: dunaferr.hu

Fotó. wikimwdia.org