Pécs első patikáját Seitz Nepomuk János zágrábi patikus alapította 1697-ben „Szerecsen” néven. Nevét a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szoborról kapta, továbbá az üzlet belső terében is köszönti az ide betérőt egy szerecsen férfiú.

A patika szépen faragott tölgyfa neorokokó bútorzata a pécsi Hoffmann Károly műhelyében készült. A különleges bútorzat sokszínű virágmintás kerámia betétjei pedig a Zsolnay-gyárnak köszönhető.

A bútorzatot 1990-ben Répay Gábor gyógyszerész, valamint bútorrestaurátor újította fel.

Az eladótér leglátványosabb eleme a Zsolnay Gyula szobrászművész által készített kecses formájú ivókút. A bejárati ajtó fölött ismeretlen pécsi festő műve ékeskedik, ami Sipőcz Ferenc portréját ábrázolja.

A mai Jókai tér környéki patikát több tulajdonosváltás után – 1818-tól Hölbling Ignác, 1848-tól Hölbling József volt a tulajdonos – a házzal és a füvészkerttel együtt megvette a Sipőcz család. Sipőcz Ferenc 1851-ben először a patikát, majd a házat is megvette, majd Sipőcz István gyógyszerész 1864-ben vette át a patikát. Azóta a Slauch-ház földszintjén, a Jókai Mór térről nyíló Apáca utca 1. szám alatt látogatható.

1897-ben (megnyitása 200. évfordulóján) Schlauch Imre építész tervei szerint neorokokó bútorzattal, Zsolnay kerámia díszítéssel és standedényekkel újították fel.

Vezetői váltások következtek családon belül, de a „Sipőcz-patika” megnevezése fennmaradt. 1899-től a vő, Frank-Fónagy Sándor, 1926-tól az unokavő, Jónás Géza lett a patika vezetője.

1989-ben a Baranya megyei Gyógyszertári Központ akkori igazgatója, Kőhegyi Imréné Arató Ágnes felújíttatta a patikát, a patikabútorok restaurálását Répay Gábor gyógyszerész, restaurátor végezte el. A helyiségek muzeális értékei a felújítás után is megmaradtak, s még több mint tíz évig eredeti funkciójában, gyógyszertárként működött.

1950-ben a patikát államosították.

A Szerecsen patikát a volt Gyógyszertári Központ 1990-ben megnyitotta, mint múzeumpatikát, majd 2009 decemberében bezárt pénzhiányra hivatkozva.

A Szerecsen patika 2004 májusától nyitott meg újra kiegészülve két múzeumhelységgel, ahol a Janus Pannonius Múzeum működtetésében a látogatók gyógyszertörténeti kiállítást tekinthetnek meg. A színes szép formájú és címkéjű üvegcsék érdekes, különleges látványt nyújtanak. Láthatunk itt még fából és kerámiából készült kis orvosságtartókat, régi gyógyászati eszközöket és gyógyír recepteket. Napjainkban a Janus Pannonius Múzeum működtetésében patikamúzeumként funkcionál.

Forrás: http://www.gyogyszeresztortenet.hu/