2021-ben a járványügyi rendelkezések okán sajnos Mohácson elmarad az elmúlt években már újra felelevenített, és mára hagyományossá váló Nepomuki Szent János ünnepség, így csak a 17 órakor kezdődő liturgiával és koszorúzással emlékeznek meg a vízenjárók védőszentjéről a Duna parti városban. 

A kellemes, májusi programon való részvétel helyett most idézzük fel az előző években megszokott „Jánoskázás”, és a hozzá tartozó egész nap színes, változatos eseményeit.

Reméljük jövőre már a helyszínen találkozhatunk és személyesen adózhatunk a vízben életüket vesztettek emlékének, a Duna mentén élő népek békéjét hirdetve.

Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentje, szobra Mohácson a Duna-part közelében, a Halászcsárda előtti téren áll. A múlt századból eredő szokás szerint a Mohácson élő dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, amely az elmúlt évek folyamán az egész ország területéről és határon túlról is nagyszámú nézősereget vonzott.

A háború után a feledésbe merült már ez a hangulatos dunai felvonulás, de a mohácsi művelődési központnak köszönhetően 1989 óta újra élő hagyománnyá vált a szokás a baranyai városban, miközben az esemény egyben az évek során egy nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Minden esztendőben kulturális programok várták a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízi koncert szórakoztatta a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket. Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokac-révtől végigereszkedtek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátották az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett Jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhettek egykor az ünneplők.

Minden évben Mohácson vasárnap kora délután indult el a főtérről a céhes zászlókkal a felvonulók körmenete, a virágfüzérekkel ékesített mohácsi Nepomuki Szent János-szoborhoz. Itt liturgia keretében felszentelték a koszorút, amit majd a szertartást követően a kompról a Dunába dobtak – a vízben életüket vesztettek emlékére, és a Duna mentén élő népek békéjének áldozva.

Az elmúlt években eddig minden alkalommal az ünneplő sokaság a ceremónia után zsúfolásig megtöltötte a „díszruhába” öltöztetett kompot, hogy séta hajókázzon, és a vízben szinte keringőzzön, és közben hallgathassa a Palotabozsok-Mohács-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar koncertjét, miközben a vízbe került a délutáni liturgia keretében felszentelt koszorú.

A vízi események mellett a Mohács Térségi ÁMK Művészeti Iskola udvarán rendszerint már javában folytak az elmúlt években a halászléfőző-versenyek. A főzőverseny eredményhirdetésére a hajókázók is visszatértek a mohácsi belvárosba. Az ünneplők a dunai friss levegő, és az egész városban elhatalmasodó ínycsiklandozó illatok hatására rendszerint jól megéheztek és jóízűt vacsorázhattak a nagy szakértelemmel elkészített és a szakértő zsűri által már kóstolással tesztelt halételekből. A Mohácsi Nepomuki Szent János ünnepet a Duna-menti baranyai városban rendszerint a hagyományos, és vidám hangulatú szabadtéri bál zárta.

Fotó: programturizmus.hu