101 éve ezen a napon avatták Rómában szentté Jeanne D’Arcot. A fiatal Jeanne 12 éves korától hangoztatta, hogy látomásaiban Isten is megjelent előtte, aki azt  kérte tőle, hogy szabadítsa fel hazáját az angol uralom alól. Országos hírnevet akkor szerzett, amikor 1429. április 29-én megérkezett Orléans ostromához, és a várost 9 napos ostrom után felszabadította, eztután vezetésével több gyors győzelmet arattak a francia seregek és felszabadították a Loire völgyét. A hadjáratot követően 1429. július 17-én VII. Károlyt Reimsben királlyá koronázták. A kivégzésekor mindössze 19 éves lány hamvait katolikus források szerint az angolok a Szajnába szórták, nehogy maradványait valaki boszorkányságra használja. Geoffroy Therage hóhér később azt állította, hogy a kivégzéskor „nagyon féltem, hogy elkárhozok.” Hihetetlen, de 500 évet kellett arra várni, hogy 1920-ban Jeanne D’Arcot Rómában szentté avassák. Mindennek ellenére Jeanne alakja Szent Johannaként a római katolikus egyház egyik legnépszerűbb, legismertebb szentjévé vált.

251 éve, 1771. május 16-án kötött ünnepélyesen házasságot Marie Antoinette és a későbbi XVI. Lajos. A hivatalos ünnepélyes esküvőre a Párizs melletti versailles-i kastélyban  került sor. A két fiatal, még szinte gyermek, házassága hét éven keresztül maradt beteljesületlen, ami táptalajt adott a királyi pár ellen irányuló, rosszindulatú pletykáknak. Az évek múlásával Marie Antoinette négy gyermeknek adott életet, akik közül az egyik egy éves korában, a másik pedig 8 éves korában halt meg, a harmadik pedig a meghurcoltatásuk idején. Gyermekei közül csak Mária Terézia Sarolta érte meg a felnőttkort. Mária Antónia a feljegyzések szerint büszkén, királynéhoz méltón viselkedett 1793-ban történt kivégzésekor.

A mai naphoz kötődő sötét, középkori emlékek után térjünk rá egy hozzánk sokkal közelebb álló, és kellemesebb évforduló felidézéséhez.

92 éve tartották meg először, az azóta már elmaradhatatlanná vált Oscar-díj átadást. 1929-ben rendezték meg az első ünnepélyes Oscar-gálát, vacsorával, meghívottakkal, díjátadással a Hollywood Roosevelt Hotelben. Az esemény hivatalos angol nevén Academy Award, aminek aztán később legendává vált helyszíne lett Hollywood, miközben alkalmanként, különböző okok miatt Los Angelesben és New Yorkban is sor került már a lebonyolítására.  A napjainkra már fogalommá vált „Oscar”, az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki évente egyszer, több kategóriában. 2004-től kezdően a tavaszi időpont átkerült késő februárra, a szervezők valószínűleg ezzel is igyekeznek kiküszöbölni azt, hogy elkerüljék az ütközést egyéb, olyan nagy érdeklődésre számot tartó médiaeseményekkel, mint például az NCAA kosárlabda bajnokság. A díjakat egy látványos, világhírességeket felvonultató gála keretében minden év februárjában, nagy általánosságban a hónap utolsó vasárnapján adják át, a szakértő zsűri által, az arra érdemeseknek tartottaknak. A számos filmes kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, és az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A jelöltekre az Akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik, és őrzik egészen a díjátadás pillanatáig.

Fotó: wikimedia.org