Napjainkban a filmipar rengeteg olyan mesét gyárt, amelyek esetében még felnőttként is szívesen ülünk le a TV elé. Kidolgozottság jellemzi leginkább őket, hiszen csak gondoljunk bele, a 2000-es évek előtt milyen minőségben és mennyiségben nézhettünk meséket?

A Jégvarázs című mese első és második része is bombaként robbant a köztudatba és nem egy embert ejtett rabul. Óvodások millió éneklik a dalokat világszerte, amelyek még egy-egy felnőtt telefonjában is megbújnak, no de nem csak azért, hogy a gyereknek jó legyen. Hanem be kell vallani, mi is szívesen hallgatjuk őket. Ugyan, a régebbi időkben is voltak olyan mesék és filmek, amelyeket felkapott a világ. Ennek ellenére ez az a mese, amellyel az elmúlt években szinte mindenhol összetalálkozhattunk.

Természetesen, mint minden más mesét, ezt is rengeteg teória és találgatás öleli körbe.

Az első részben megismerkedhetünk a kicsi Krisztoffal és rénszarvas barátjával Swen-nel, akivel együtt nőnek fel hegyekben. Ugyan a mese szerint a két jóbarát között azért alakul ki ilyen mély kapcsolat, mert kicsi koruk óta együtt vannak, mások ezt cáfolják.
Egy teória szerint Swen édesanyja is velük együtt élt, azonban a hegyekben a kevés élelem és a nagy hideg miatt, muszáj volt megválniuk a rénszarvas mamától, akinek bundáját Krisztof az egész mese alatt viseli. Ennek okán Swen folyamatosan érezte az anyukája illatát és szimplán csak ezért ragaszkodott az ember fiúhoz.

A mese második részének végéhez közeledve Elza egy barlangba köt ki, ahol sajnos jéggé fagy. Ezáltal a szíve is és meghal. A film következő jelenetei pedig arról szólnak, hogy Annak, hogy menti meg a nővérét.
Ha jobban megfigyeljük Elza ruhája és haja teljesen eltérő a megszokottól és többet nem is látjuk viszont a régi kék darabot. Elza tehát a mese hátralevő részében csak Annak képzeletében él tovább és ő lett Arendelle ötödik őrzője.  

A mese egyébként Hans Christian Andersen, A Hókirálynő című meséje alapján készült. Nem véletlen, hogy sikert aratott, Andersen mindig is tisztában volt vele, hogy lehet jó mesét írni.