Pécs belvárosától mindössze 15 percnyi távolságban található a déli, mediterrán jellegű, mecseki panorámát nyújtó domboldalon fekvő Szérűskerti Arborétum tájkert. A „kert” megálmodója és megvalósítója Dr. Gönczi Andrea történész és Székely László költő, Kazinczy-érmes előadóművész.

BaHír: Hogyan jött létre a Szérűskerti Arborétum?

Két bölcsész, tapasztalat nélkül, csupán a lelkesedéstől hajtva, és a kertészeti szakirodalommal fölvértezve hozta létre ezt a lenyűgöző tájképi parkot, amely nemcsak minket varázsol el nap mint nap, hanem immár a vendégeinket is. Gyerekkorunkat mindketten falun töltöttük, de akkor nem lelkesedtünk a kerti munkáért. Aztán felnőttként nagyot változott minden. 2009 nyarán házépítéshez vásároltunk egy hatalmas telket, és a közel egyhektáros domboldal megszelídítése olyan kihívást jelentett, amelynek nem tudtunk ellenállni. Mindez élethosszig tartó munkát és tanulást jelent ma már, meg persze szüntelen örömöt, amit az egyre szépülő kert nap, mint nap kivált belőlünk.

BaHír: Mióta jegyzik a „kertet” arborétumként?

A Szérűskerti Arborétumot 2010-ben alapítottuk, azóta szépül Pécs külterületén a dombos fekvésű, park jellegű tájkertünk. Kezdetben rendbe hoztuk a burjánzó vadmeggyest, megmetszettük, ritkítottuk a szilvás-eperfás-diós ligetet, vadrózsákat, cserjéket.

BaHír: Milyen növényféleségekkel találkozhat az arborétumba látogató?

150 tő rózsát, 125 díszfát, 100-nál több bokrot, 80 örökzöldet, 50 gyümölcsfát, 30 peóniát, két tucat leandert, 18-féle csemegeszőlőt, szamóca- és málnaféléket, lágyszárú dísznövényeket talál a kertünkbe kilátogató. Alkalmazkodva a kert méretéhez és a talajviszonyokhoz nálunk nincs angol szegély, helyette minden évszakban új csodák tárulnak fel. Bukszusból, levendulából, hibiszkuszból, aranyvesszőből, hortenziából és szilből alakítottunk ki sövényeket. Változatos örökzöldek, köztük húszféle fenyő, valamint tuják, talajtakarók adják a struktúrát, peóniák és virágzó bokrok pedig a változatos színeket. 

BaHír: Kik látogatják elsősorban a „kertet”?

A nyugdíjas csoportoktól kezdve a családokon, illetve a kultúrát kedvelőkön keresztül mindenki megfordul nálunk, ellátogat hozzánk, és bátran ajánlom minden korosztálynak az arborétum látogatását. A kellemes séta közben tíz pihenőhelyen, köztük míves öntöttvas padokon pihenhetnek meg a látogatóink. A kertbe kilátogatók előszeretettel fotózkodnak a növényfuttató vagy a rózsalugas előtt. A sok zöld és a sokszínű virágok mellett fűszerkertet, tágas füves térséget is kialakítottunk a területen.

BaHír: Víznek is örülhetnek a vendégek?
A nyári melegben kellemesen enyhet adó kerti tavunkat virágzó vízi növényekkel, díszhalakkal telepítettük be. A gyerekek nagyon kedvelik a ficánkoló, színes halak mozgását figyelni.

BaHír: Pécs-nagyárpádi városrészében található a Szérűskerti Arborétum, milyen a panorámája?

A kertből csodálatos panoráma nyílik a Mecsek teljes vonulatára a Jakab-hegytől a Zengőig.
De természetesen ebben a tekintetben is igyekeztünk az arborétumot, a növényeket a figyelem központjába helyezni, mert az egyik romantikus kőpadunk különlegessége az, hogy a többi pihenőhellyel ellentétben erről szemlélődve nem a környező táj a főszereplő, hanem szinte egyfajta alulnézetből tekinthetünk a kertre.

BaHír: A szérűskert szlogenje „Ahol a természet és a kultúra találkozik”. Mit takar ez pontosan?

A kerti virágok, füvek, fák, bokrok színpompája, illata, hangulata már nagyon sok költőt, művészt megihletett. A növények mellett a napkelte csillámló harmata, az alkony bársonyos bíbora mind-mind beépíthető a műalkotásba. Hangulatos irodalmi programjainkon én a gyereknek, felnőtteknek egyaránt mosolyt fakasztó ritmuskavalkádot varázsolok a kertbe a dallamos rigófütty, réti héja méltóságteljes vitorlázása, vörösbegy félénk rebbenése, széncinege vidám éneke, béka riadt csobbanása mellé.

BaHír: Hol található és hogyan látogatható az arborétum?

Honlapunkon, a https://www.szeruskertiarboretum.hu/ weboldalon minden erre vonatkozó információ elérhető.