2019 januárjában Kosta Eleftheriou-nak minden oka megvolt arra, hogy azt higgye, az Apple hamarosan üzletet köt vele – állítja keresetében a görög fejlesztő. Az Apple billentyűzetekért felelős vezetője imádta az Apple Watch-ra készült FlickType billentyűzetalkalmazását, és áradozott arról, milyen kevés hibát követ el. „Az Apple-nek ezt meg kellene venni tőled”- kiáltott fel a férfi, mondván „kulcsfontosságú funkciója lehet az órának”. Január 24-en demózta az Apple Watch csapatának, ahol állítólag a vezető mérnök is áradozott az alkalmazásról.

Aznap este Eleftheriou kapott egy üzenetet az Appletől, de nem azt, amire számított. A vállalat egy délután alatt úgy döntött, hogy az Apple Watch-ra készített billentyűzetapplikáció szabályellenes. „Konkrétan az alkalmazás egy billentyűzet az Apple Watch-hoz. Emiatt az alkalmazást ezúttal eltávolítjuk az App Store-ból” – írta az Apple.

Idén szeptemberben volt az Apple új Apple Watch Series 7 bemutatója, ahol egy saját swipe billyentyűzetalkalmazást is prezentáltak, amire Eleftheriou Twitteren a következőt reagálta.

Azaz: „Szóval most már tudjuk. Találkozunk a bíróságon, Apple.”, melyhez mellékelte a neki tett elutasítólevelet. Azonban Eleftheriou nem most, hanem már hat hónappal korábban, márciusban benyújtotta a keresetét, azt állítva, hogy a vállalat hónapokon keresztül folyamatosan elutasította és visszatartotta az Apple Watch billentyűzetét, hogy arra kényszerítse, hogy olcsón eladja azt az Apple-nek. „Nyilvánvalóan az Apple azt hitte, hogy a felperes egyszerűen feladja és kedvezményesen eladja az alkalmazását az Apple-nek” – áll a panaszban.

Eleftheriou ügyvédei azt tanácsolták neki, hogy ne mondjon túl sokat az újságíróknak.

A The Verge megkeresésére az Apple azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy időközben meggondolták magukat. Eredetileg a vállalat nem tartotta helyénvalónak, hogy egy billentyűzet az Apple Watch kis képernyőjének teljes területét elfoglalja, de 2019 óta meggondolták magukat, miután meglátták a benne rejlő lehetőségeket. A vállalat hozzátette, hogy azóta is ösztönzi az Apple Watch billentyűzeteket. Továbbá elismerik, hogy Eleftheriou alkalmazásának eltávolítása hiba volt, de ezt a problémát állításuk szerint gyorsan kijavították.

A márciusban benyújtott panaszban Eleftheriou azt állítja, hogy csak 2020 januárjában, egy évvel a meglepetésszerű eltávolítás után, 2020 januárjában hagyták jóvá az Apple Watch billentyűzetbővítését. Ez egyáltalán nem nevezhető gyors hibaelhárításnak. Ráadásul a többi hasonló Apple billentyűzetet nem távolították el.

Amikor a FlickType for Apple Watch végre megérkezett, az egész áruház első számú fizetős alkalmazásává vált, állítása szerint az első hónapban 130 000 dollárt hozott be, és az Apple 2020 egyik legjobban fizetős appjának nevezte. Ez is bizonyítja mekkora kárt szenvedett az egy év alatt.

„Az elutasítási történetünk már több mint négy oldalt tesz ki, tele ismételt, indokolatlan és ésszerűtlen elutasításokkal, amelyek inkább a frusztrációt és a késleltetést szolgálják, mintsem a végfelhasználók javát. És az App Review-val való foglalkozás nem csak időigényes, ez érzelmileg is nagyon megterhelő.”

Az Apple azt mondja, hogy hiba volt a részéről az elhúzódó ügyintézés is. A vállalat azt mondja, mostanra rájött, hogy a billentyűzet valójában megfelel az irányelveinek, ezt többször elmagyarázta Eleftheriou számára, és többször is arra biztatta, hogy küldje be újra az alkalmazást. De Eleftheriou-nak mostanra elege van, bírósághoz fordult, miszerint az Apple jogtalanul távolította el alkalmazását. Ráadásul úgy tűnik le is másolta azt.

Messze nem Eleftheriou esete az első ilyen ügy. Annyira nem egyedi, hogy külön fogalom is született az ehhez hasonló szituációkra: „Sherlocking”. Az Apple elég régóta keres alkalmazásfejlesztőket inspirációért, akiknek lemásolja az ötletét, majd beépíti azokat saját operációs rendszerébe. A kifejezés maga egy 2002-es történetből származik, amikor az Apple átmásolt egy csomó funkciót harmadik fél Watson alkalmazásából a Sherlock asztali keresőeszközébe.