Napjaink társadalmi és családi eseményeinél is egyre többször találkozhatunk a meghívókon az öltözködésre vonatkozó előírásokkal. Tehát mégis ruha teszi az embert? Természetesen nem, de nagyon kellemetlen lehet számunkra, ha egy rendezvényen, eseményen öltözködésünk eltér a protokollban elvárt megjelenéstől.

Tehát, hogy a Magyarországon is egyre inkább elvárt különböző dress code előírások között némileg kiigazodjunk, ebben próbálok pár sorban segítséget nyújtani.  Nincs is ennél aktuálisabb időszak, mint a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó vidám összejövetelének a báli szezonnak az időszakában.

White tie: vagyis a legelegánsabb öltözetet megkövetelő esemény, amely a fehér csokornyakkendőről kapta az elnevezést. Ebben az esetben az urak számára kötelező a frakk viselet, fehér csokornyakkendővel, fekete cilinderrel, a mélyen kivágott fehér piqué-mellénnyel, fekete lakkcipővel, rejtett gombolású fehér inggel. A hölgyek számára is kötelező a lehető legelegánsabb öltözék, ajánlott a nagyestélyi ruha, amit kiegészíthet a hosszú kesztyű. Ékszerek, frizura, smink tekintetében legjobb, ha az egyszerűséget és ízlésességet követjük.

Black tie: fekete nyakkendő esetében az urak számára kötelező a szmoking viselete, fekete vagy mélykék színben. A szmokingnak lehetőleg legyen egysoros, egy gombbal záródó, hozzá kizárólag a fekete csokornyakkendő illik. Hölgyek számára ilyen eseményeken elvárt az ujjatlan kisestélyi ruha, stólával kesztyű nélkül. Elegáns koktélruha is elfogadott.

Creative black tie: ez az igazán szabad formális dress code, ahol az uraknak illik a fehér inget felváltani feketével, garbóval, finom pólóval, a szmokingnál. Hölgyeknek ajánlott koktélruha vagy a két részes elegáns kosztüm.

Formal: általánosságban az európai, elegáns öltözetet jelenti. Uraknál a sötét öltöny megnevezése nyakkendővel. Hölgyek esetében a legalkalmasabb viselet az elegáns ruha, amikor kerüljük a fényes anyagokat, és esti időpontnál ajánlott az estélyi vagy koktélruha.

Informal: ez a rendezvény nem igényel különleges öltözéket, de mégsem ajánlott a szabados viselet.  Az ilyen megjelölés különleges alkalmat jelent, ilyenkor a hölgyeknek a hétköznapi öltözéknél egy fokkal elegánsabb ruha ajánlott. Uraknak szövetnadrág inggel, nyakkendővel, és a nadrág színével nem feltétlenül megegyező zakó az elvárt.

Casual: ez, amire mindig várunk, vagyis a hétköznapi öltözék. A casual esetében nincsenek megkötések, ránk bízzák az öltözködést. Hölgyek és urak terén egyaránt bármi viselhető, kivéve a sportos darabokat és a farmert.

Business formal vagy Business standard: ezek az igazán szigorú értelemben vett irodai öltözködés megfelelői. Ebben az esetben az irodai öltözködési stílusa az elegáns forma, amelynek ajánlott színei a fekete, fehér, szürke, sötétkék. Az urak esetén ez a dress code megegyezik az öltöny-ing öltözettel. A hölgyek számára kikötés az elegáns viselet, ami nem lehet kivágott, kihívó öltözék.

Business casual: a formális irodai öltözék és a szabadabb öltözködés keveréke, ami az átlagos munkahelyi viseletet jelenti nadrággal, inggel, nyakkendővel, és itt a hölgyek is megengedhetik maguknak a nadrág blúz összeállítást. 

Olyan rendezvényre készül, ahol nincs megadva dress code? Ebben az esetben a józan megfontolásé a főszerep, itt a legfontosabb, hogy ne öltözzük túl az eseményt. Egy üzleti vacsorán ne viseljünk estélyit, frakkot. Ruházatunkkal alkalmazkodjunk az alkalomhoz és a helyszínhez, és az időponthoz, hiszen mást illik viselni délelőtt és mást este.

Fotó: pixabay.com