Míg a múltkori lettországi, rigai kirándulásunk teljesen spontán jellegű volt, addig a legutóbbi utazásunkat hónapok óta terveztük, családtagjaink karácsonyi ajándék gyanánt kapták ezt tőlünk. Az úti cél pedig nem más volt, mint Lengyelország második legnagyobb, és véleményem szerint legszebb városa: Krakkó.

Krakkó a második kedvenc településem (Pécs után), immáron harmadjára jártam ott, de még most is lenyűgözött a lengyel város szépségével, hangulatával. Az első két alkalomnál busszal mentem, ahhoz képest némileg kényelmesebb volt a repülő, ami pénteken hajnalban indult, és hétfőn délután tért vissza Budapestre, a jegy oda-vissza 7 ezer forintba került. Ráadásul Airbnb-t is lehet találni kifejezetten olcsón, a belvároshoz közel három éjszakát két főre 25-30 ezerből simán meg lehet úszni. Krakkóba eljutni, aludni, és enni is lehet olcsón, ár/érték arányban talán ennyire szép, és történelmileg gazdag várost nem is igazán lehetne találni Európában. Szépsége, a látnivalók mennyisége és minősége simán vetekszik bármelyik nagyvároséval, cserébe kétezer forintnyi zlotyiért is nagyon-nagyon jókat tudunk enni.

Mit érdemes megnézni, ha Krakkóban járunk?

A főteret mindenképpen, amely a régió legnagyobb főtere, telis-tele pompás épületekkel, templomokkal, a híres posztócsarnokkal. Reggel, délben, és este is meseszép, a lovaskocsik pedig – ha lehetséges – még hangulatosabbá teszik. A főtér közelében is érdemes megnézni a kisebb utcákat, érdekességekre mindenhol bukkanhatunk, például egy múzeumra, ahol élő pillangók repdesnek, de különböző hüllőket is a kezünkbe foghatunk. Onnan nem messze található a kedvenc krakkói éttermem, ami egyébiránt egy magyar hely: a Balaton étterem. Sok helyen ettem már nagyon jó halászlevet, de olyan jót, mint ott még soha. Ha jól emlékszem 18 zlotyiba kerül, ami nagyjából 1400 forint. Potom ár, cserébe tényleg nagyon finom, és jól is lakunk vele.

Krakkóban érdemes megnézni a Schindler gyárat is, ami ezúttal kimaradt a programból, de korábban már kétszer is jártam ott, nagyon érdekes kiállítás, ráadásul hétfőnként ingyenesen látogatható. A régi zsidó negyedben, a Kazimierzben is érdemes sétálni egyet, és természetesen a vár is kihagyhatatlan program, de a sóbánya is megér egy napot.

Végül pedig természetesen Auschwitz-Birkenau, ami busszal kicsivel több, mint egy órányi távolságra van Krakkótól. Ha előre foglalunk jegyet, és nem kérünk idegenvezetést, akkor a jegy ingyenes, mi minden esetben így mentünk oda, és bár harmadjára jártam ott, harmadjára is ledöbbentett a hely, és az, hogy mit műveltek a nácik az emberekkel. Szörnyű, letaglózó, felfoghatatlan, de muszáj látni, muszáj átélni, hiszen ez talán a magyarság legnagyobb tragédiája. Nagyjából 350.000 magyar zsidót deportáltak oda, és többségük sajnos nem tért haza.

Krakkó busszal és autóval sincs messze, repülővel pedig csupán negyvenperc az út, ráadásul kifejezetten gyakran lehet kifogni olcsó járatokat. Az Airbnb-k is jó áron vannak, ahogy az éttermek, bárok is. Néhány tízezer forintból nagyon tartalmas, nagyon minőségi hétvégét kaphatunk Európa egyik legszebb városában. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy egyszer fedezze fel ezt a lengyel ékszerdobozt!