Az Egyesült Királyság 1952 óta nem élt át ilyet, azóta nem hunyt el regnáló uralkodó, egészen 2022.09.08-ig, amikor is II. Erzsébet brit királynő a másvilágra távozott. Természetesen Anglia felkészült arra, amire oly nehéz felkészülni, rendkívül pontos és szigorú protokoll szerint történik most minden esemény, melynek neve is van, „London Bridge” hadművelet. A tervet egyébként még az 1960-as években dolgozták ki, szerencsére hosszú-hosszú éveken át nem kellet azt alkalmazni.

Először – a napokban frissen kinevezett – miniszterelnököt értesítették, akivel csupán annyit közöltek, hogy a „London Bridge leomlott”, ez az a kód, amit használtak a terv szerint. Ezután jön a többi politikai vezető, rangsor szerint, telefonon keresztül értesítik őket. Ahol mindössze annyit mondanak „most értesültünk Őfelsége, a királynő haláláról. Diszkréció szüksége. – és a hívás véget is ér.

A nyilvánosságot – elviekben – csak ezután értesítették, az Egyesült Királyság és Írország hírügynökségén keresztül. Az Egyesült Királyság valamennyi zászlaját félárbócra engedik, majd minden internetes oldal feketébe borul. A hivatalos Twitter-, Facebook- és Instagram-oldalak is feketébe borulnak, és addig nem is lehet posztolni, amíg a miniszterelnök nyilvános beszédet nem mond a királynő halála kapcsán.

Ezután a brit miniszterelnök mond beszédet a Downing Street 10 előtt, ahol méltatja az elhunyt uralkodót, majd találkozik a trónörökössel, Károllyal, aki szintén beszédet mond a nemzethez. A miniszterek és fő tisztségviselők a Szent Pál-székesegyházban vesznek részt egy megemlékezésen. Másnap, elviekben délelőtt 10 órakor hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak. Az eseményen a férfiaknak nappali viseletre szánt öltönyben, fekete vagy sötét nyakkendőben kell megjelenniük, érmet vagy kitüntetést nem viselhetnek magukon.

Az uralkodó temetésére a terv szerint 10 nappal a halála után fog sor kerülni.

A királynő holttestét a Buckingham-palotában helyezik el, a koporsó a trónterembe kerül, amit négy fegyveres őr folyamatosan őriz. Mivel II. Erzsébet Balmoralban volt, amikor meghalt, emiatt az Unicorn hadművelet lép életbe. Alapesetben vonattal viszik Londonba a koporsót Aberdeenshire-ből, de ha ez valamiért nem lehetséges, akkor az aberdeeni repülőtérről repülővel oldják meg. A gép valószínűleg a Heathrow repülőtérre vagy a RAF Northolt légierő-bázisra érkezik meg.

A parlamentet is összehívják majd a királynő halála miatt. A testület egy közös gyászüzenet közzétételéről fog szavazni, valamint arról, hogy 10 napra felfüggesztik működésüket. Az alsóházban a képviselőknek külön-külön is lehetőségük lesz röviden megemlékezni az uralkodóról.

Pontokba szedve a történések:

  • A királynő halála után 12 napos hivatalos gyászidőszak indul.
  • A Londoni Értéktőzsdét a királynő temetésének napjára zárolják.
  • A királynő testét a Parlamentbe viszik, a temetéséig a Westminster teremben helyezik el.
  • A BBC felfüggeszti az összes műsorát, majd a gyász ideje alatt 12 napig nem sugároznak vígjátékot.
  • A Szent Jakab-palotában összehívják a tanácsot, hogy hivatalosan is kijelentsék, Károly herceg lett a király.
  • A tanács hűséget fogad Károly hercegnek, Károly herceg pedig hűséget fogad a parlamentnek és az anglikán egyháznak.
  • Megváltozik a Nemzeti Himnusz szövege, megváltoznak a postai bélyegek és elkezdik az új pénzek nyomtatását.
  • A királynő temetése lesz valószínűleg a valaha volt legnagyobb az Egyesült Királyság történetében. A szertartást a mindenkori Canterbury érsek fogja vezetni.