Hetvenöt éves a TOTÓ – közölte a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-vel. Azt írták, hogy 1947. október 19-én Európában 7. országként vezették be a totót Magyarországon.

Az országban ekkor még ismeretlen, és a lóversennyel szemben „embersportfogadásnak” hívott játék előkészítése szinte csak néhány hetet vett igénybe. A közlemény szerint egy rövid piackutatást követően 1947 augusztusában a Minisztertanács már el is fogadta azt a rendeletet, miszerint embersportversenyekkel kapcsolatos esélyfogadást, úgynevezett tippversenyt kizárólagosan az államkincstár rendezhet. 1947. október 2-án hagyták jóvá a tippelés lebonyolítását meghatározó szabályzatot. Alig 17 nap múlva el is indulhatott „hódító útjára” a totó.

A játékosok első tippjeiket olyan mérkőzésekre tehették meg, mint például az Újpest-Ferencváros vagy a Kispest-Vasas. A legelső fordulóra 20 882 alapjáték érkezett. A sportfogadás a kezdetekben Budapesten kívül csak 7 vidéki városban: Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen volt elérhető a helyi postahivatalokban.

A totó bevezetésekor a szelvény egyhasábos volt, a játék 3 forint 30 fillérbe került. Nyereményt ekkor a 12-es, a 11-es és a 10-es találatokra fizettek, viszont 12 találatos szelvény hiányában a 9-essel is pénzhez lehetett jutni. Érdekesség, hogy 2013-ban volt a legtöbb telitalálat, illetve ebben az évben fizették ki a legnagyobb nyereményt is. Előbbi 1167 darab hibátlan szelvényt jelent, míg utóbbi 57 145 865 forintot hozott a szerencsés játékosnak.