295 ezer forint. 790 euró. Ez a medián bér ma Magyarországon, azaz az emberek fele, mint egy 2,3 millió ember ennél kevesebbet visz haza egy havi munkát követően. 790 euró elérhetetlen álom ma rengeteg magyar munkás számára, ez az a bér, amit nyugaton jobb helyeken egy hét alatt lehet megkeresni. Számos olyan európai ország van, ahol a minimálbér is több annál, mint amekkora a magyar mediánbér, így ha valaki elmegy például Szlovéniába vagy Portugáliába dolgozni, biztosan többet fog ennél keresni teljes munkaidőben.

Ráadásul rengeteg magyar munkavállaló van, aki nemhogy nem éri el a 295 ezer forintot, de kifejezetten távol marad tőle, adott esetben több tízezer forinttal, pláne azok, akik minimálbérből élnek. Egészen döbbenetesen alacsony számok ezek, ráadásul szürreális és elszomorító, hogy rengeteg magyar ember örülne annak, ha legalább 295 ezer forintot keresne, ami kevesebb, mint a már említett szlovén minimálbér.

Ráadásul jellemzően azok vannak a legrosszabb helyzetben, akiket az állam fizet: tanárok, ápolók, köztisztviselők, postások, rendőrök. Az ő bérük jellemzően a legalacsonyabbak között van, kijelenthető tehát, hogy az állam kifejezetten rossz munkaadó, ugyanis a versenyszférában – pláne Budapesten – azért ennél nagyobbak a bérek, pláne a multinacionális cégeknél.

A Fidesz tizenhárom éve uralkodik szinte folyamatosan kétharmados többséggel, mondhatni teljhatalommal, ennek az eredménye az, hogy a melósok fele álmodni sem mer 295 ezer forintos fizetésről, ami egyébként szintén nem sok, és nagyjából semmire sem elég, látva például az ingatlanok árait, vagy a drágulást a boltokban.

Tényleg akkora sikertörténet volt az elmúlt évtized, ahogy a kormány állítja?