A mai világban egyre többen vannak, akik egészségügyi vagy elvi okokból nem fogyasztanak húst vagy semmilyen állati terméket. A karácsonyi ünnepeket ezek a személyek azért kihívássá tehetik a házigazdák számára, hiszen külön kell készülni rájuk.

A töltött káposzta ugyanakkor egy klasszikus karácsonyi fogás, amit egyáltalán nem nehéz vega vagy akár vegán formában is elkészíteni. Hiszen a káposztalevél nem hús, a hozzá lévő aprókáposzta sem, a fűszerek sem, egyedül a töltelék, amibe használunk húst, és ez tulajdonképpen helyettesíthető. A következőkben néhány ötletet adok, hogy mivel, hátha tudom ezzel segíteni a készülődést.

„Bolti” húspótlók

Ma már a legtöbb üzletnek van valamiféle saját márkás húspótlója, amit általában vegán darált hús vagy valami más hasonló elnevezéssel szoktak adni (ezekből egyébként vannak komoly jogviták, hogy ez mennyire a fogyasztók megtévesztése, de erre most nem térek ki). Ezek többségében növényi eredetű – bab, borsó, csicseriborsó – alapok, amelyek állagában remekül hozzák a darált húst, sokszor ránézésre fel sem tűnik az ételekben, hogy ez nem hús.

Ugyanakkor ezek az alaptermékek legtöbbször szinte teljesen íztelenek, emiatt a fűszerezés terén nagyon bátran kell hozzájuk nyúlni, még azt is mondhatnám, hogy túlzásba kell esni, hogy jó ízt adjunk neki (legalábbis nekem húsevőként ez az érzésem, lehet egy vegán másként gondolja). Viszont előnye, hogy sok irányba el lehet vinni, hagymával, fokhagymával, paprikával egy igazi magyaros íz adható neki, elmehetünk egy kapros-tejfölös irányba (bár én azt nagyon nem szeretem), de kínai fűszerekkel és szójaszósszal egy ázsiai irányba is elvihető.

Tésztagombócok

Na, ez kicsit fordítottja az előzőnek. Kinézetre abszolute nem emlékezteti az embert egy töltött káposztára, a tészta ízével viszont jobban lehet játszani, mint egy növényi alapú húspótlóval. Igazából a sváb területeken az ilyen ételeknek nem csak alternatív, hanem „rendes” fogásként is megvan a maga kultúrája.

Erről írok egy receptet:

Hozzávalók:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 1 ek pirospaprika
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek só
  • 1kk cukor

Elkészítés:

Először a tésztagombócok elkészítésével célszerű foglalkozni, ugyanis mivel kelt tésztából készül, ennek az elkészítési ideje némiképp hosszabb és amíg a tészta kel, elő lehet készíteni a többi összetevőt. A lisztet egy edénybe tesszük, közepébe mélyedést készítünk, langyos cukros tejben megfutattjuk az élesztőt. Ezt követően sót hozzáadva lágy tésztát gyúrunk és letakarva kelni hagyjuk. A tészta kelése közben ráérünk foglalkozni a savanyú káposztával. A káposztát ha túl sós, átmossuk, megpároljuk, paprikával meghintjük és kész is. Az alapreceptekben ugyan füstölt hús is kerül a káposzta mellé, ám a fűszerezéssel ez azért kiváltható.

Búzasikér/szejtán

Nem véletlenül tettem őket egymás mellé, hiszen a szejtán nem más, mint a búzasikérből készített „hús”, szokták is emiatt búzahúsnak nevezni. Előnye, hogy legtöbbször már olyan állapotban kapható, hogy nagyon minimális feldolgozással elkészíthető belőle egy vegán étel. Hátránya, hogy sokkal drágább, mint a nagyobb üzletekben, illetve az erre specializálódott boltokban kapható búzasikér-porok, amiknél ugyan nekünk kell kialakítanunk a hússzerű állagot, de azért ez sem egy megoldhatatlan feladat.

A bolti húshelyettesítőkhöz hasonlóan ez is inkább íztartó: nagyon jól kombinálható bármilyen fűszerezéssel, magában viszont nagyon íztelen, így ne féljünk alaposan ízesíteni!

Forrás: Gasztromano.hu

Gomba

Bár én nem vagyok oda érte, szintén egy jó húspótlóról beszélünk. Az elkészítési mód az egyes gombáknál kissé változhat, de célszerű először a gombát összevágva, fűszerezve kis olívaolajjal 10 percig sütni, majd ezt követően aprítani. ekkor már mehet hozzá hagyma, fokhagyma, de ha már karácsony, akár némi dióval is fel lehet pörgetni. Ezután ezt lehet hozzáadni a rizshez (vagy bulgurhoz) és főzni. Amennyiben nem vegán embernek készítjük, célszerű tojást használni a húspótló összeállításához, ha az nincs, akkor valami növényi kötőanyagot.

Otthon is működhet…

Ha nem akarunk bolti, előre kész termékeket használni, otthon is megpróbálhatunk összeállítani egy húsmentes „húspogácsát”. Alapnak érdemes valamilyen hüvelyes növényt használni (leginkább babot) és azt más zöldségekkel ízesíteni. Itt a lehetőségek tárháza végtelen. A Vegánblog egy padlizsános verziót készít el egy videójában, ezt bátran merem ajánlani!

Remélem, valamennyit tudtam segíteni. És ami még más oldalon talált komment alapján kikívánkozik belőlem: az étkezési szokások semmiképpen ne legyenek a családi viták tárgyai! Sem arra nincs szükség, hogy valaki megjegyzést tegyen a másik vega/vegán létére, sem arra, hogy valaki felsőbbrendűnek tartsa magát azért, mert nem eszik húst! A Karácsony a szeretet ünnepe, ennek jegyében fogadjuk el a másikat! És higgyétek el: némi kreativitással és utánanézéssel semmivel nem bonyolultabb egy hús nélküli étel elkészítése, mint a hagyományos húsételeké!