Télen valóban sokkal kevesebb frissen begyűjthető zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre a konyhában. Írásomban én most 10 olyan, télen is könnyen hozzáférhető, és a kertekből télen is frissen a konyhába kerülő zöldséget ajánlok a figyelmükbe, amelyek nem csak frissek, de egyben a legegészségesebb téli zöldségek is.

Ahhoz, hogy bírjuk a hol hűvös, hol pedig enyhe téli időjárást megbetegedés nélkül, ne felejtsünk el elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani az egészségünk érdekében.

Íme néhány téli idényzöldség, amit pontosan ezekben a zimankós, téli hónapokban érdemes fogyasztani:

Csicsóka: nagyszerű prebiotikum forrás. Mellette egy igazi csemege nyersen és sütve is, ráadásul nem hizlal és nem emeli a koleszterinszintünket.

Brokkoli: magas rosttartalmú zöldségféle. Sokan nem kedvelik, pedig egy kis kellően fűszeres ízesítésű besamelmártással leöntve, kolbászmorzsával és reszelt sajttal meghintve, sütőben összemelegítve igazi ínyencség, ami laktató és finom.

Kelkáposzta: antioxidánsokban gazdag, illetve kiváló forrása az A-, a C-, a K- és a B-vitaminoknak. Főzelék helyett készítsen frankfurti levest vagy rakott karfiolt. Biztos siker mindkettő.

Kelbimbó: Tele van antioxidánsokkal, rostokkal, illetve gazdag káliumban, kalciumban, folsavban, C- és K-vitaminban. Nagyon sokan idegenkednek tőle. Egészen addig, amíg meg nem kóstolják! Vajon párolva, chilivel, sóval. őrölt köménnyel, majorannával fűszerezve különleges köret húsok mellé, és 5 perc alatt elkészül.

Karfiol: magas az esszenciális vitamintartalma, karotinoidokban, rostokban, oldható cukrokban és ásványi anyagokban gazdag. A karfiolnak nem kell a reklám, mert szinte mindenki szereti levesben, rántva, párolva, rakott zöldségnek, savanyúságnak vagy éppen csak úgy nyersen.

Endívia: rostokban, C-, A- és K-vitaminokban, kalciumban és vasban gazdag. Nem igazán közkedvelt, éppen ezért nehezen beszerezhető. kár, mert nagyon egészséges, és finom a friss zöld saláták között.

Káposzta: ásványi anyagokban gazdag, valamint magas a rosttartalma is. Egyik legkedveltebb téli zöldségünk, számtalan elkészítési formája ismert.

Cékla: az egyik legjobb nitrátforrás, emellett pedig kiváló rost-, folsav-, mangán-, kálium, vas és C-vitamin-forrás. Semleges ízvilága miatt változatosan elkészíthető, közkedvelt, így aztán könnyen beszerezhető a piacokon, zöldségeseknél, szupermarketekben egyaránt.

Sárgarépa: A-vitamin bomba, támogathatja a bőr és a szem egészségét. Hús- és zöldségleveseink legfontosabb alapanyaga. Rendkívül finom krémleves készíthető a sárgarépából, ami egy kis tejszínnel elkészítve igazi lélekmelegítő a téli estéken.

Édeskömény: gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vírus- és görcsoldó hatású. Nem túl közkedvest, kevésbé keresett, ritkán látni a piacon és a zöldséges részlegek polcain, pedig rendkívüli mértékben felfrissíti a téli salátákat, és kimondottan előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.