Egy büntetőperben elítélt polgármester méltatlanná vált hivatalára, mégis folyamatosan csődbe vezetheti a baranyai falut.

Versend csődhelyzetben van, a kormányhivatal és a kincstár azonban nem látja okát, hogy lépjen. Közben a büntetőperben elítélt polgármester méltatlanná vált hivatalára, mégis vezeti a baranyai falut. – írja mai cikkében a Népszava.

„Csődbe’ van a falu. A gyerekek ebédjére sincs pénz.” – mondják a versendiek a falujukról.

A baranyai község, Versend polgármesteréről, Kárász Istvánról pedig úgy nyilatkoznak, hogy már nem is ő a polgármester.

A helyiek jól sejtik a helyzetet, hiszen a bíróság szerint is méltatlanná vált a hivatalára a falu polgármestere, és napokon belül távoznia kell a posztjáról. Viszont a versendi hivatalban még nem tudják, ahogy a polgármester menesztésében illetékes kormányhivatalban sem.

Versend településen Kárász István a 2010-es helyhatósági választáson még szocialista jelöltként nyerte el a polgármesteri címet. Az munkalehetőségtől erősen szorongatott,  900 lelkes Versend önkormányzata egy évvel később már csődöt is jelentett. A súlyos mértékű adósságrendezés után pár évvel újabb fizetési gondjai voltak a hátrányos helyzetű baranyai falunak.

Mindezek ellenére Kárászt 2014-ben, majd 2019-ben is újra megválasztották polgármesterüknek a falubeliek. A legutóbbi két választáson már mindkétszer független jelöltként indult és nyert, de akkor már mindenki úgy látta, hogy Kárász a kormánypártok embere, mivel csakis fideszes politikusokkal érintkezett, és a parlamenti választásokon arra ösztönözte a helybélieket, hogy a Fideszre szavazzanak. Az unszolás sikeres volt, mert a legutóbbi voksoláson a versendi választók 82,4 százaléka adta a szavazatát a térség kormánypárti jelöltjére, Hargitai Jánosra.

Valószínűleg a Versenden élők abban bíztak, hogy így több pénz és lehetőség jut majd a falunak. A polgármesteri hivatal felújítására csaknem 20 milliós uniós támogatást kapott az önkormányzat, ám a beruházás szabálytalanságai miatt a pénzt vissza kellett fizetni, s az épületnek csak a külleme szépült meg.

A pénztelenségnek nagy ára lett, mert gyakran előfordult, hogy a helyi iskolába, valamint óvodába járó 130 gyerek esetenként pár napig sem kapott ebédet, mivel Versend nem tudott fizetni a menzaszolgáltatást nyújtó Véménd önkormányzatának.

Jelenleg is úgy áll a helyzet, hogy Versend 20 millió forinttal – vagyis nagyjából 250-300 napi (!) ebéd árával – tartozik Véméndnek.

Fotó: versend.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashat baranyai és országos híreket, információkat. Többek közt írtunk már a versendi eladósodásról, és a polgármester elítéléséről is.