Mellár Tamás országgyűlési képviselő a kezdeti időszakban még azt szorgalmazta, hogy teljes együttműködés legyen az ellenzéki pártok között, a Mindenki Pécsért Egyesület végül mégis úgy döntött, hogy – a Pécs Most Egyesülettel karöltve – önálló listát állít az önkormányzati választásra. A döntés okáról és az elmúlt időszak eseményeiről beszélgettünk a képviselővel.

Ön az elmúlt hónapokban többször is kifejtette azt, hogy az ellenzéknek együtt kellene működnie, mert csak úgy van esélye a győzelemre. Most viszont azt látjuk, hogy sem a DK-MSZP-Párbeszéd EP-választási összefogását, sem a pécsi önkormányzati ellenzéki összefogását nem támogatja. Miért változott meg a véleménye?

A véleményem nem változott meg az együttműködésről, de ami a három párt összeborulásánál történt az nem együttműködés, hanem bekebelezés. Mert nem egyenrangú felek megállapodásáról van szó, amelyben szigorú szabályok szerint van rögzítve az egyes pártok joga és kötelessége, és ahol a kisebb pártok számára megfelelő biztosítékok vannak arra nézve, hogy a nagyobb párt nem fogja maga alá gyűrni őket. És persze másik oldalról is biztosítékok vannak arra nézve is, hogy a kis pártok nem tudják vétóval ellehetetleníteni a gyümölcsöző együttműködést. És végezetül arra vonatkozóan sincs semmilyen megállapodás, hogy a vitás kérdések esetén milyen semleges külső szervezet hozhat számukra kötelező erejű döntést.

Ezek hiányában viszont az együttműködés nem más, mint a két kispárt (az MSZP és a Párbeszéd) bekebelezése a nagyobb DK által. Ha valakinek kétsége lenne efelől, kérem nézze meg, hogy hányadik listás helyet kapta meg a Párbeszéd az EP listán. Segítek: a hetediket, vagyis csak akkor lehet valamekkora esélye a jelöltjüknek, ha a pártszövetség jóval harminc százalék feletti szavazatarányt ér el. Kifejezhetnénk egyszerűen és közérthetően is a történetet: ez nem más, mint az MSZP és a Párbeszéd „összegyurcsányozása”. És ebben az a legszomorúbb, hogy ehhez az akcióhoz nem is kellett a Fidesz-propaganda, mindezt önként és dalolva végezte el a két kispárt. A létezés határán egyensúlyozó kispártok vezetőinek a mozgatórúgói elég nyilvánvalóak: az ő hajóik süllyedőben vannak és ezért biztosítani akarják helyüket a DK mentőcsónakjában. A tagságuk és a támogatóik (ha még egyáltalán vannak ilyenek) pedig egyáltalán nem érdeklik őket. Tipikusan megélhetési politikusi magatartás ez.

No, de akkor mi a baj a pécsi ellenzéki együttműködéssel, a Péterffy civil polgármester által vezetett koalícióval, azt miért nem támogatja Ön és a Mindenki Pécsért Egyesület, miért indulnak külön?

Ami Péterffy polgármester úr civilségét illeti, hát azzal kapcsolatban komoly kétségek merültek fel már a kezdetektől, hiszen őt az MSZP találta ki és tette meg polgármesterjelöltnek 2019-ben és teljes egészében ők finanszírozták a kampányát is. Persze ettől függetlenül még lehetne független, vagy viselkedhetne független módon, de egyáltalán nem ezt tette és teszi. Nem véletlen, hogy a Mindenki Pécsért az ő hivatalba lépése után többször is számon kérte rajta a választási ígéreteit, és konkrétan annak a megállapodásnak a betartását, amelyet az Egyesülettel kötött, s amely szerint komoly beleszólási lehetőségeket kellett volna biztosítania a város polgárainak a döntéshozatalba és ellenőrzési jogot a határozatok megvalósításában. Ezt azonban nem tette meg, a számonkérés elől pedig kilépett az Egyesületünkből.

Az elmúlt öt év működéséből az is világosan látszik, hogy nem változott meg lényegesen a város gazdálkodása, nagy többségében ugyanazok a vállalkozások nyerik meg a városi tendereket, amelyek 2019 előtt is nyertek és ugyanazok a fejlesztési célok fogalmazódnak meg, mint korábban. És ugyanúgy nem kaptak a civilek lehetőséget a beleszólásra és a változtatásra, mint korábban. Talán nem véletlen az sem, hogy éppen olyan nehéz volt a város gazdálkodására vonatkozó adatokhoz hozzájutnia az érdeklődőknek, mint a fideszes városvezetés idején. Mindezek alapján egyre erősebbé válhat az a gyanú, hogy „ezek ugyanazok”, a mélyben a két nagy politikai tömb szorosan együttműködik.

A most hangoztatott erős kritikája ellenére, akkor miért akart mégis együttműködni a jelenlegi városvezetéssel, miért akart az MPE együtt indulni az önkormányzati választásokon a Pécs Jövőjéért csapattal?

Két ok miatt szerettünk volna együttműködést kötni Péterffy csapatával, egyfelől, hogy az ellenzék ne legyen megosztott és ne adjunk esélyt a Fidesz visszatérésére. Másfelől pedig azért, hogy be tudjunk juttatni a városi közgyűlésbe néhány civilt, akik hatásosan tudnák ellenőrizni a működést és informálni tudnák a polgárokat arról, hogy valójában mi is folyik a Városházán. Sajnálatos módon azonban az együttműködés már a kezdeteknél megfeneklett, a polgármester úr ugyanis már a találkozónk elején közölte velünk, hogy nekik semmi szükségük nincs a velünk való együttműködésre, nekik győztes csapatuk van, amelyik most is győzni fog. És a civilek érdekeit is csak ők tudják megfelelően képviselni, tehát ránk, a Mindenki Pécsért Egyesületre semmi szükségük nincs.

Elég érdekes volt a találkozónknak az a mozzanata, hogy a megbeszélésen részt vett a városházi koalíció legnagyobb pártjának, a DK-nak a képviselője is. Bennem ez régi emlékeket hozott fel, amikor az „átkosban” a függetlennek mondott szakmai vezetők, fontos tárgyalások során állandóan az MSZMP párttitkárával jelentek meg és a végső szót mindig ez utóbbi mondta ki. A mi esetünkben sem történt másként, Péterffy úr buzgón bizonygatta, hogy mennyire nincs szabad képviselőjelölti hely, hiszen a DK súlyának megfelelően akár 8-9 helyet is igényelhetne, de hála Istennek, most kevesebbel is beéri. A „nagy” pártot képviselő polgármesterhelyettes élénken helyeselt és szinte leolvasható volt az arcáról Bástya elvtárs szállóigévé vált mondása: „Szerénység…ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.”

De ebből még nem következik okvetlenül, hogy el kellett volna Önöknek indulni velük szemben a választáson…

Ez így van, első körben nem is akartunk elindulni a választáson, különösen, hogy kiderült: a Momentumos jelöltekre sem számíthatunk. Korábban hosszú időn keresztül azt hangoztatta a Momentum két képviselője, hogy a DK-MSZP koalícióval nem indul együtt az önkormányzati választásokon, mert a koalíció által irányított városvezetés nem működik demokratikusan és nem számolta fel a Fidesztől örökbe kapott korrupciót. Aztán amikor az egyik képviselőjük ajánlatot kapott egy alpolgármesteri pozícióra, akkor gyorsan megváltozott az álláspontjuk és már nem akartak a civilekkel együtt indulni a választásokon. Tehát ők is sikeresen összegyurcsányozódtak. És könnyen meglehet, hogy mindezt pusztán üres ígéretekért tették.

De ezek után jött a fordulat, mert egyre többen kerestek meg bennünket azzal, hogy mégis csak el kellene indulni a választásokon, nem szabadna cserben hagyni a pécsi polgárokat. És nagyon gyorsan össze is jött a 15 képviselőjelölt, akik hajlandónak mutatkoztak a jó cél érdekében felvállalni a választási küzdelmet. Két körzetben nem indítottunk jelöltet, mert az egyikben (1. választókerület) Benke Norbert, a MPE tagja indul (igaz, nem a mi színeinkben), a másikban pedig (4. választókerület) Konkoly-Thege Júlia, az egyesületünk elnökségi tagja (a Kétfarkú Kutyapárt színeiben). Pénzünk ugyan nagyon kevés van, de megpróbáljuk majd ezt lelkesedéssel pótolni. Én úgy látom, hogy igen jó jelöltjeink vannak, s ha széles körben meg tudjuk őket ismertetni a választópolgárokkal, akkor akár sikert is érhetnek el.

Ez alapján, amit mondott, Önöknek se pénzük, se igazán ismert jelöltjeik nincsenek. Nem tart a csúfos vereségtől?

A megmérettetés mindig azzal a kockázattal jár, hogy könnyűnek találtatunk. De ha nem vállaljuk a kockázatot, akkor biztosan nem is nyerhetünk. Az én reménybeli elvárásom az lenne, hogy talán létre lehetne hozni egy háromfős civil frakciót a közgyűlésbe, amelyik be tudná tölteni az ellenőrzés és informálás funkcióját és ezzel tevőlegesen hozzá tudna járulni a pécsi polgárok érdekeinek a képviseletéhez. A döntés a választópolgárok kezében van, ha kellünk, akkor szolgálni fogunk.

Kép forrása: PécsMa.hu / Müller Andrea