Egy munkanapra ébredéskor azonnal a kávéfőző után nyúlunk. Világszerte így van ez. Mégis oly keveset tudunk a kávé termesztéséről, illetve annak környezeti hatásairól. Mi leginkább a sötétbarna, félbevágott, száraz babot ismerjük. Manapság már ezt sem, hanem a kapszulába, filterbe csomagolt kávé illatú megmentőnket, ami perceken belül átforrósítja testünk és lelkünk.

A világszerte jelentkező óriási keresletet évente több mint 9,5 milliárd tonna kávétermeléssel lehet kielégíteni. A kávé termesztése több országnak is húzó ágazata, hiszen az évente megtermelt kávé kereskedelmi értéke 30,9 milliárd dollár, azaz 8,9 ezer milliárd forint. A kávé iránti kereslet pedig évről-évre növekszik. Becslések szerint ez a kereslet növekedés 2050-re megháromszorozza majd a kávétermelést, ami egyet jelent az erdőirtásokkal, a termőterületek növelésével, és a trópusi régiók erdőire és más élőhelyeire gyakorolt negatív hatással

Az óriási mértékű keresletnövekedés, illetve a kávétermesztés gazdaságra gyakorolt hatása felkeltette a kutatók figyelmét. Brit kutatók vizsgálat alá vették, hogy a kávé termesztése, milyen hatást gyakorol bolygónkra.

Megállapítást nyert, hogy a súly arányokat figyelembe véve, a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállított élelmiszer. Termesztésekor annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt. Szénlábnyoma pedig fele Földünk napjaink leginkább környezetszennyező élelmiszerének, a marhahúsénak. – írta meg az elmúlt hetekben a The Conversation hírportál.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy miként lenne lehetséges csökkenteni a kávétermesztés szénlábnyomát. A tervük a Földünkre gyakorolt káros hatás 77 százalékos csökkentése.

Úgy tűnik, hogy lehetséges a kávétermesztés egy környezetkímélőbb módja. A University College London kutatói górcső alá vették a Brazíliából és Vietnámból származó arabica kávé élőhelyünkre gyakorolt szánlábnyomát. Az összehasonlítás során arra jutottak, hogy a hagyományos és fenntartható módon történő termesztéssel, a szállítási és a fogyasztási szokások megváltoztatásával elérhető a tervezett 77 százalékos káros szénkibocsátás.

Mindezekhez természetesen meg kell oldani a kevesebb növényvédőszer használatot. A már lecsökkentett, kevés kémiai növényvédőszert is szükséges lecserélni organikusra. A kávétermelő farmok energia- és vízhasználatát meg kell oldani megújuló energiával történő ellátással. A helyben történő pörköléssel pedig a termék súlyának csökkentése érhető el. Optimalizálni kell a szállítás módját. Környezetkímélő repülőgépek helyett hajókkal történhetne a szállítás.

Vagyis a jövő és a megoldás a fenntartható módon termesztett kávéból készült italoké.

Hogy mit tehetünk mi magunk? Elsőként gondoljunk a kevesebb kávéfogyasztásra. Helyezzük előtérbe a teafogyasztást! Természetesen elsősorban a helyi alapanyagokból előállított termékeket. Megoldás lehet a tejjel fogyasztott kávézáskor a karbonlábnyom csökkentés a növényi alapanyagú tejtermék választásával.

Tehát egy kis odafigyeléssel meg is oldhatjuk a kávézás környezetkímélőbbé tételét úgy, hogy a napi élvezetekről se kelljen lemondanunk. – vélik a kávétermeszt illetve annak fogyasztását kutató tudósok.

Forrás. origo.hu, magyarnemzet.hu, index.hu, hirnavigator.hu

Fotó: pixabay