Ahogy arról korábban beszámoltunk a Pécsi Tudományegyetem is alapítványi kézbe kerülhet, a modellváltás pedig akár még tavasszal megtörténhet. Hihetetlenül gyors az átalakulás üteme, a hallgatók és oktatók többsége feje felett zajlik az egész történet, finoman szólva sem beszélhetünk arról, hogy a majd húszezres hallgatói létszám véleményét kikérnék a dolgokról. A hallgatókat ugyan papíron „képviselő” az EHÖK, de tőlük aligha számíthat valódi segítségre, valódi támogatásra az egyszeri egyetemista.

Az egyetem küldött egy levelet a hallgatóknak, amelyben az áll, hogy

„Az új fenntartói rendszer csak akkor lép életbe, ha az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek, így a Pécsi Tudományegyetem is ezt kifejezetten kéri.

2021. január 14-én kibővített Dékánok Tanácsa keretében ismertettük a rendelkezésre álló információkat és a fenntartó által javasolt forgatókönyvet a kari vezetőkkel, a Klinikai Központ elnökével, a Szentágothai János Kutatóközpont elnökével, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökével. A fórumon kérdések megfogalmazására is mód nyílt, majd a testület egyhangú döntést hozott arról, hogy az egyeztető tárgyalásokat a Pécsi Tudományegyetem folytatni kívánja és az Egyetem vezetése törekszik a folyamatban konstruktívan előrehaladni a felsőoktatási intézmény számára kibontakozó előnyök mielőbbi realizálása érdekében. A kormányhatározat előkészítéséhez szükséges szakértői anyagot kidolgoztuk.”

Ezek alapján a kari vezetők, a dékánok, a rektor, az EHÖK elnöke (Koltai Arnold) támogatják azt, hogy folytatódjanak a tárgyalások és a PTE más magyar egyetemekhez, mint például az SZFE alapítványi formában működjön tovább.

Ezzel az egésszel több gond is van. A fő, hogy mindez a hallgatók bevonása, megkérdezése nélkül történik. Mintha az egyetem vezetése fordítva ülne a lovon. Nem a hallgatók vannak értük, hanem ők vannak a hallgatókért. Hallgatók nélkül ugyanis nincs egyetem. Ezen hallgatók többsége rengeteg pénzt fizet tandíj gyanánk, nem mellékesen rengeteg pénzt fizetnek Pécs városának, hiszen többségük a tanulmányaik miatt ide költözik, itt költi a pénzét. Az talán még érthető is, hogy például a volt pécsi fideszes alpolgármester, jelenlegi kancellár érdekelt abban, hogy az egyetem jelentősen átalakuljon, de az nehezen érthető, hogy Koltai Arnold miért szavazott úgy, ahogy.

De a kérdés továbbra is él: az egyetem hallgatóit megkérdezik vajon arról, hogy ők mit szeretnének, vagy húszezer embert megkerülve hoznak majd egy döntést? A tippünk az, hogy utóbbi forgatókönyv fog megvalósulni…