A Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány 2018 nyarán, 3 állatbarát összefogásával jött létre. Az alapítók, akkoriban sokat gondolkodtak a névötleten, végül kilyukadtak a Morpheus névnél, aki a Mátrix című film egyik főszereplője lett. A lógón található piros és kék szín pedig, a film első részében ikonikussá vált, piros és kék pirulát jelképezik.

Mennyi időt vesz igénybe naponta / hetente a megmentett állatokkal való foglalkozás? Illetve, napi szinten mennyi telefont kaptok, hogy találtak egy kóbor kisállatot?

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány: A mi munkánk reggel 8-kor kezdődik az állatok etetésével, takarításával, ami aztán egymás váltásával este 8-ig tart. Amikor végzünk az étetéssel, takarítással, akkor kezdődik a kutyákkal való foglalkozás, játék, sétáltatás, a rehabilitációra szoruló állatokkal való foglalkozás. A valódi munkánk 0-24-ben zajlik, hiszen sokszor éjszakázunk az otthonainkban lévő cumizós baba kutyákkal, akiket 2-3 óránként kell etetni vagy rohanunk éppen egy elgázolt bajba jutott állathoz az éjszaka kellős közepén. Ezért mindig készen kell állnunk, telefonjaink mindig bekapcsolva, feltöltve vannak.

Napi szinten 5-10 bejelentést kapunk csak Pécs környékéről, de természetesen az ország minden részéről kapunk, napi szinten segítségkéréseket, ami jól szemlélteti mekkora is a baj Magyarországon.

Hogyan zajlik le pl. egy kiskutya vagy egy egész család megmentése?

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány: Egy bejelentésre minden eshetőségre felkészülve, mindenféle eszközzel-, mint például élelem, póráz, befogóbot, szállítóbox, takarók- lehetőség szerint többen indulunk, hiszen nem tudhatjuk hány kutya van, vagy milyen körülmények várnak minket a helyszínen. Befogás után, lehetőség szerint az első utunk állatorvoshoz vezet, hogy felmérjük az éppen mentett kutya, macska állapotát.

Az örökbefogadásnak mi a menete? Bárki hazaviheti a megszeretett háziállatot, vagy előtte vannak előírások, amiket szigorúan be kell tartani?

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány: Az örökbefogadásnak szigorú feltételei vannak. Többszöri beszélgetés és előzetes környezettanulmány után, csak is biztonságos kerítéssel rendelkező gazdihoz utazhatnak védenceink. Ha lakásba megy egy védencünk, akkor is megnézzük, hogy élnek a gazdik, hol lesz majd a kutya, cica helye, hol fog aludni, ilyesmi. A legtöbb esetben ivartalanítva költöznek védenceink, ha azonban valami oknál mégsem, akkor a gazdi feladata az ivartalanítás, amit az örökbeadási szerződésben rögzítünk és természetesen ellenőrzünk. Az örökbefogadás után sem engedjük el védenceink kezét, igyekszünk minden gazdival tartani a kapcsolatot, hogy követhessünk mentettünk további sorsát. Folyamatosan szoktunk kérni képeket, videókat a gazdiktól, amiket alapítványunk oldalán rendszeresen meg is osztunk követőinkkel.

Mi volt az eddigi legdurvább eset, amivel találkoztatok?

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány: Nagyon sok horrort láttunk eddigi pályafutásunk során. Talán 2 esetet emelnék ki a sok közül. Szentlőrincről hoztunk el egy kutyát, aki bedugta a fejét egy kerítésen és az ott lévő kutya addig marcangolta a fejét, amíg szinte teljesen leszakított az alsó ajkait. ” Leszakadt” szájú Buksinak neveztük el, kilencszer volt műtve, plasztikázva, ragasztva a szája mire az orvosok kutyát faragtak belőle. Hála a támogatóknak, sikerült összegyűjtenünk a kb. 1,5 – 2 millió forint orvosi költséget. Buksi ma boldog gazdis kutya, minden évben mi vigyázunk rá, amikor a gazdik nyaralni mennek.

A másik eset sajnos sokkal szomorúbb, nem happy enddel végződött. Egy hideg, esős éjszaka indultunk el pár napos baba kutyákért, akiket kitettek a semmi közepére. A kicsiknek orrán, száján, szemén, fülén, de még a popsijukból is ömlöttek a férgek, az élősködők. Órákig küzdöttünk értük, mostuk ki mindenhonnan a férgeket, de végül ők győztek, mi pedig vesztettünk, a picik a kezeink között haltak meg.

Az elmúlt évekről mekkora fejlődést tud felmutatni az alapítvány?

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány: Megalakulásunkkor szinte a nulláról kezdtünk mindent, otthonainkban helyeztük el a mentetteket. Most állandósuló 50 fő körül van védenceink létszáma. Folyamatosan próbálunk fejlődni, kenneljeink számát növelni, hogy minél több életet megmenthessünk. Megalakulásunk óta több száz kutyát, cicát mentettünk és juttatunk gazdihoz és hála Istennek, támogatóink száma is egyre növekszik.

Ezúton is szeretném megköszönni az alapítványnak, hogy belátást nyerhettünk, miképpen történik az élet a színfalak mögött. Továbbá, ha megesett a szívünk az elesett állatokon, akkor a jó hírünk az, hogy ettől az évtől kezdve, az alapítvány jogosult az adó 1%-ra. Minden penny életeket menthet!

Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány adószáma: 19037772-1-02