Napjainkban újra reneszánszát éli a bakancsos turizmus, nagyon sokan hódolnak az elődeink által is igen kedvelt szabadidős programnak. Testet erősítő, lelket melengető, egész családot megmozgató egészséges tevékenység, amelynek során a túrázó megismerheti szűkebb, esetleg bővebb környezetének szépségeit. Örömteli felfedezés, hogy Baranya megyében tovább bővül a turistaút hálózat, hogy egyre többen hódolhassanak ennek a sok szempontból is előnyös szenvedélyüknek. Ezért is olvastam nagy lelkesedéssel a Baranyai-dombság honlapján napokban megjelent legújabb információról, amelyet most megosztok a kedves olvasóimmal.

A Baranyai-dombságot átszelő, első turistautak több mint tíz évvel ezelőtt, még 2010-ben létesültek. Az átfogóbb turistaút hálózat elkészültére 2011-ben került sor.

Az elmúlt időszakban a már meglévő Máriakéménd, községháza nevű buszmegállótól induló, a kéméndi pincesorra vezető kék négyzet jelzésű turistaút 5,5 km-el került meghosszabbításra. A bővítésnek köszönhetően az útvonal már érinti Monyoródot és Szederkényt is, ezzel a két község is bekapcsolódott a magyarországi turistautak rendszerébe.

A régi, már meglévő, és az új gyalogos túraútvonal, a fenti, a turistatérképre is berajzolt nyomvonalon vezet: Szederkény, Rákóczi Ferenc utca, autóbuszmegálló – Szederkény, Pécsi út – Szederkény, községháza megálló (önkormányzat) – szederkényi pincesor – Szőlő-hegy – Monyoródi szurdok – Oberriter-kereszt – Monyoród, autóbuszforduló – régi szurdok felhagyott pincelyukakkal – Margaréta-szobor – máriakéméndi déli pincesor – Új-hegy – Máriakéménd, községháza autóbuszmegálló.

A teljes kék négyzet jelzésű útszakasz Szederkénytől Máriakéméndig 7 km. Szintemelkedés: 170 m.

A kibővítést követően az új út változatos nyomvonalon halad át. A bakancsos turisták a túraútvonalat követve érintik a fent jelölt településeket, pincesorokat, szurdokokat, szőlőket és erdőket. A túraútvonalon való séta során elért magaslatokról szép kilátás nyilik a meglátogatott környékre. A túraútvonal kialakítása során két apróbb változást is végeztek, ezzel némi változás is történt a turistaút-hálózatban. Máriakéméndről indulva a kék négyzet jelzés a pincesorra felérve eddig északnak fordult és itt fejeződött be a kék körséta útvonalához érve. A jelzés a Margaréta elágazásnál most nem északnak, hanem délre fordul, és a korábbi kék emlékmű jelzéssel megegyező nyomvonalon vezet a Margaréta szoborig. Emiatt a rövid, 0,3 km-es „zsák jellegű” kék emlékmű jelzés megszüntetésre került, mert az új útvonal okán megszűnt a felesleges fonódás miatt. A Margaréta szobrot így az új kék négyzet jelzés érinti, és a turistaút innentől kezdve két irányba vezet, mégpedig Máriakéménd és Monyoród felé.

Mivel a változás miatt a máriakéméndi pincesoron a Margaréta elágazásától északra nem vezet turistaút, így a kék négyzet és a kék irányított kör illetve körséta útvonalát egy új, mindössze 70 m-es kék kereszt jelzés köti össze. Itt csupán két jelzés került felfestésre, mivel az út északi végpontjából már látszik a Margaréta elágazás fatáblája. A két közeli túraútvonal ezáltal összekötésre került.

A kék négyzet jelzés így már három települést kapcsol össze, és négy buszmegállót érint, ahol kezdési vagy befejezési lehetőség is adott a bakancsos turizmus kedvelői számára.

A most létesített új túraútvonallal a Baranyai-dombságban 161,7 km-re nőtt a jelzett utak száma. Az új turistaút kialakítását a Szederkényi és Monyoródi Önkormányzat támogatásával Biki Endre Gábor végezte.

Forrás: baranyaidombsag.ucoz.hu

Fotó: baranyaidombsag.ucoz.hu