Mint ismert a kormány megszavazta az egyetemek kiszervezését alapítványi formába, a PTE esetében az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány lesz a fenntartó. Az egyetemi modellváltás mellett szavazó dékánok, illetve HÖK tagok döntése értelmében a pécsi egyetem garázsokat és nyaralókat is kap a kormánytól, na meg új kurátorokat.

Visszatér Pécsre a korábbi rektor és államtitkár Dr. Bódis József, de nem csak ő, hanem Szili Katalin egykori szocialista politikus, Mikes Éva Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pécs egykori alpolgármestere, Decsi István korábbi alpolgármester és jelenlegi kancellár, valamint Rappai Gábor a KTK professzora lesznek a Kuratórium tagjai. Palkovics László szerint egyébként nem politikai alapon történtek a kinevezések, szerinte az csak egy dolog, hogy többségük egyébként fideszes, hiszen a kurátorok szakértőként vannak jelen.

Dr. Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője és pécsi képviselője már önmagában azt is hatalmas bűnnek nevezte, hogy szinte az összes magyarországi egyetemet politikai irányítás alá kívánja helyezni a kormány. Emellett a sajtóhírekből azt is tudhatjuk, hogy a Fidesz-KDNP a Kínai Kommunista Párt egyetemét kívánja hazánkba hozni, mindezt a magyar adófizetők pénzéből.

Ezt a lépést a kormány további hitelek felvételével fogja véghez vinni, titkosított feltételek mentén. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nem tagadta, sőt büszkén jelentette be ezt – tette hozzá az LMP politikusa.

Keresztes hazugnak nevezte a kormány a modellváltással kapcsolatos azon érveit, miszerint erre a kiszervezésre azért van szükség, hogy így fejlesszék a magyar felsőoktatást. Egyrészről, ha valóban ez lenne a kormány szándéka, akkor 2010 óta már elkezdhették volna az egyetemek fejlesztését.

Másrészről a magánalapítványi forma nem garantálja a felsőoktatás fejlesztését. Ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója is megerősítette, amikor arról beszélt, hogy az egyetemek fejlesztése nincs közvetlen kapcsolatban a fenntartóval – emlékeztet a frakcióvezető.

Az egyetemi autonómiát sem védi a modellváltás, hiszen az alapítványok kuratóriumát nem a szenátus választja, hanem a kormány. Olyan módon, hogy ezeket a kurátorokat nem lehet visszahívni, a tagok saját maguk rendelkeznek majd később a kuratóriumi tagság pótlásáról.