Vásárláskor ma már mindenki a lehető legmodernebb és az energia takarékosabb háztartási eszközöket keresi, pedig ahhoz, hogy a hűtő vagy a fagyastó valóban takarékos legyen, mi is kellünk. Tehát legyünk okosabbak az okos háztartási gépeinknél.

Hűtőszekrénynél, fagyasztónál már az elhelyezésével is sokat segíthetünk, hogy még takarékosabb legyen a háztartásunk. Lehetőség szerint egyiket se tegyük radiátor vagy tűzhely mellé, mert a forró, meleg eszközök mellett sokkal több energiát kell használniuk a szükséges hűtés eléréséhez. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hűtőszekrények elhelyezésekor, beépítésekor biztosítsunk helyet, illetve elegendő légrést a megfelelő levegőáramláshoz a hűtő készülék körül.

Hűtőnél, fagyasztónál fontos a rendszeres takarítás, és a kondenzációs rácsok megfelelő tisztán tartása, mert tisztán sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Azt már mindenki tudja, hogy a fagyasztót olvasszuk le rendszeresen, így kímélhetjük meg a jegesedéstől, és a túlterheléstől.

A hűtőszekrény esetében az ajánlott, beállítási hőmérséklet +4 fok, és a fagyasztónál pedig a -18 fok. Amennyiben ennél hűvösebbre állítjuk, fokonként körülbelül 5 százalékkal nő a hűtőnk energiafogyasztása. Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe! Plusz energiát fogyaszt el arra, hogy egy fokkal hidegebbre lehűtse.

A hűtőszekrényben történő tároláskor sajnos nagyon sok hibát követünk el. Figyeljünk arra, hogy nem minden étel áll el tovább a hűtőszekrényben, ennek több oka is lehet. A legfontosabb, hogy néhány élelmiszert károsít a hideg. Különösen igaz ez a délről érkezett, egzotikus gyümölcsökre, ilyen például a banán, az ananász vagy a mangó, mert ezeket nem szabad 8 C°-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolni, kimondottan negatív hatással van rájuk a túlzott hideg.

A zöldségekben és a gyümölcsökben az alacsony hőmérsékleten történő tároláskor leáll az etilén vagyis az érést serkentő anyag termelése, ezért aztán például alkalmasabb a paradicsomot vagy a mangót a pulton tárolni, hogy fogyasztáskor a lehető legjobban élvezhessük a pompás ízeket.

De a burgonyának, és a kenyérnek sem tesz jót a hűtőszekrényben történő tárolás. A hideg levegő hatására a burgonya íze nem előnyére változik, a kenyér pedig állott ízt kap. Mindez a kedvezőtlen változás a bennük található keményítőnek köszönhető.

Az sem mindegy, hogy mit hol tárolunk a hűtőben. A tejet például a polcon. Az alsó dobozok a zöldségeknek készültek. Az ajtóban tároljunk fűszereket vagy szószokat, ketchupot, mustárt, stb. Az ajtó felső részében a tojásnak van a helye, mellette elhelyezve kenhető maradhat a vaj.

Ne gondoljuk azt, hogy amennyiben kevés dolgot tárolunk a hűtőnkben, az annál gazdaságosabb, mert fordítva működik. A tele hűtőszekrény esetében gazdaságosabb a hűtés, hiszen a már lehűtött élelmiszer egyfajta jégakkuként segít a hűtésben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy lehetőleg kerüljük a hűtő ajtajának gyakori és felesleges nyitogatását!

Fotó: pixabay.com