Közös sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Tudományegyetem rektora és a PTE fenntartói jogkörét 2021. augusztus 1-től átvevő Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Miseta Attila és Bódis József egyaránt azt hangsúlyozták, hogy csak együtt gondolkodva, összedolgozva lehet megvalósítani az egyetemi fejlesztéseket, amelyek a régió gazdaságára is komoly hatással lehetnek. Az eseményre július 30-án került sor a Halasy-Nagy József Aulában.

A korábban nagy vitát generáló modellváltás során az országgyűlés április 30-án fogadta azt a törvényt, amely alapján létrejött az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. „Korábban is elmondtam, és azóta sem változott a véleményem: a modellváltással új lehetőségek nyílnak meg az Egyetem előtt” – mondta Miseta Attila rektor a sajtótájékoztatón. „Fontos azonban, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is tudnunk kell! Ezért fogunk dolgozni a jövőben is, egy új, a reményeim szerint rugalmasabb és gyorsabb működést biztosító modell szerint” – hangsúlyozta a rektor. Miseta Attila szerint az egyetem kellő garanciákat kapott arra, hogy nem fog rosszul járni.

„Az alapítvány az egyetem vezetésével és a Szenátussal közösen kíván az egyetemért tenni” – folytatta a rektor gondolatmenetét Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Ő egyébként az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára is egyben. „A felsőoktatási modellváltás érthetően mindenkiből reakciót váltott ki, mivel ez a fajta működési modell korábban nem volt ismert a magyar felsőoktatásban.” Ígéretet tett arra, hogy az egyetemmel közösen fognak dolgozni, az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón konkrétumokról is szó esett: a Science Park és az egyetem fejlesztési csomagjának megvalósítását Bódis mind rendkívül fontos lépésnek nevezte. Ő is a koordináció fontosságát emelte ki, amely szerinte létrejött az Alapítvány és az Egyetem vezetősége között. Azt is hozzátette, hogy a mind a Kuratórium, mind a Felügyelőbizottság tagjai széles portfóliót ismerő szakemberekből áll, és mind kellően ismerik a PTE-t.

Kitértek a sokak által várt 2×15 százalékos béremelésre is: az első 15% szeptembertől várható, bértömegben jelenik meg, a szétosztást pedig az egyetem vezetése fogja meghatározni. A második, januártól esedékes emelés idejére már a várhatóan kész lesz az a teljesítményértékelő rendszer, ami alapján kiosztják majd.

Forrás: univpecs.com