A Vivat Bacchus együttessel nekem személy szerint az első élményem a 2011-es pécsi Országos Tudományos Diákkonferencia nyitónapján volt, amikor versenyzőként vehettem részt a fellépésükön a Kodály Központban. Egy életre megmaradt bennem az az egyedi stílus, amivel akkor találkoztam. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a csapat immáron több mint 20 éve boldogítja a közönségét vidám dalaival, egyedi stílusában, és ahogy a fellépések, úgy a formáció tagjainak száma is emelkedett. A múltbéli eseményekről, a jelenről, és a jövőbeli tervekről is beszélgettünk a csapat egyik oszlopos tagjával, Kőszegi Sámuellel.

Több mint 20 éve alakult meg a formáció. A jelenlegi tagokból ki az, aki már a kezdetekkor jelen volt, és ki az, aki később csatlakozott?

2001-ben alakult a formáció, immáron 21 éve. Eredendően 4 tagú volt a csapat, a Szentgyörgyváry ikrek, Péter és Gergely, Balásy Szabolcs, valamint Stumpf Árpád ”Zsiráf” alkották. Ők egyébként mindannyian a Bartók Béla Férfikarban énekeltek, tehát már ismerték egymást korábbról. Zsiráf sajnos betegség miatt nem tudta folytatni, így becsatlakoztak a többiek is (Bognár Szabolcs és Szentgyörgyváry Károly). Hamar öt főre duzzadt a létszám, majd 2011-ben csatlakoztam én is, néhány évvel később pedig Károly fia, Balázs. Most éppen heten vagyunk a formációban.

Mind a bordalok, mind az acapella stílus elismert, de azért populárisnak a legkevésbé sem nevezhető. Miért ezekre esett a választás?

A hangszernélküli éneklés műfaját természetesen a Bartók Béla Férfikar kórus is nagyban meghatározta. Igazából az indulás története elég érdekes: egy londoni koncertturnén megpróbálkoztak a fiúk az utcazenéléssel és ez remekül működött, ezért elhatározták, hogy négyesben folytatják. A kórusban pedig a bordalok sem számítottak idegennek.

Egyébként azt gondoljuk, hogy az acapella is tud népszerű lenni, főleg, ha sokrétű stílusban tudjuk képviselni. A bordalokkal meg kapunk egy olyan egyveleget, ami széles közönségnek tud élvezetet nyújtani. Szóval, ha nem is hagyományos értelemben populáris ez a műfaj, arra azért büszkék vagyunk, hogy ezzel egyedülállók tudunk lenni, talán ez egyfajta piaci rés is, ami találtunk.

Fotó: Gerdei Gábor

Technikai értelemben mennyivel egyszerűbb így egy koncertre utazni, felkészülni rá, mintha zenekar kísérné a csapatot?

Az nagy könnyebbség, hogy kevesebb idő kell beállásra, bár ez azért nálunk is érzékeny a dolog, itt is fontos, hogy kifelé minden jól szóljon, a hangok megfelelően legyenek kiemelve. E mellett amikor csak lehet, saját mikrofont használunk. Ezzel együtt legtöbbször egy nagyobb mikrofonos táskán kívül sokszor nem kell mást vinnünk, tehát az utazás mindenképp egyszerűbb. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha egy nap többet koncertezzünk, egyszerűbb eljutni egyik helyről a másikra, így akár napi 3-4 koncert is belefér. A logisztika nagyon nem más, mert a szerződéseket ugyanúgy meg kell kötni, az időpontot le kell egyeztetni, szóval ez a része ugyanaz, mint egy zenekarnál.

Önök azért nem az a csapat, akinek a rádiók rendszeresen játsszák a dalait. Ennek ellenére van „közönségkedvenc slágerük”, amit mindig mindenkor el kell játszani?

Ilyen szempontból sokat számít, hogy hol vagyunk. Sok helyre megyünk fellépni, éves szinten 120-150 alkalommal koncertezünk, így 21 év után is eljuthatunk oda, ahol még nem hallottak minket. Ilyenkor nem annyira a konkrét dalokkal jutunk egyről a kettőre, hanem azzal, hogy megmutatjuk, mit csinálunk. Viszont sok olyan koncertünk is van, ahol visszajáró a közönségünk, ott vannak elvárások, például, hogy mindig a Michael Jacksonos átirattal – Billie Jeans boros szöveggel – zárjuk a koncertet.

Amit még megemlítenék, hogy próbálunk közvetlen kapcsolatot kialakítani a közönséggel, egy családiasabb atmoszférát teremteni és minden zenei ízlésnek eleget tenni. Célunk, hogy a mai világunk sodrásában próbáljunk megállni, jól érezni magunkat és jó kedvet csempészni az emberek életébe. Ehhez hozzájárulnak a dalok mellett a rögtönzött poénok is, nem rideg stílusban csináljuk azt, amit, hanem közvetlenebbül, és ez egy több ezer fős koncerten és pl. egy idősek otthonában történő fellépésen is így van. A dalokat is igyekszünk a közönséghez alakítani, sokszor egy szám végén, a meghajlás után döntjük el, hogy mi legyen a következő dal.

Fotó: Gerdei Gábor

Számos ismert előadóval léptek már fel egy színpadon. Van-e esetleg, akire ilyen téren nagyon büszkék?

Mi nagyon szeretjük ezeket a formációkat és megtisztelő is számunkra másokkal együtt dolgozni. Régebben Ákos turnéját kísérték végig a srácok, az a mai napig emlékezetes számukra. De számos más kiváló művésszel dolgoztunk együtt, és mindegyiket a saját lényük miatt nagyon szerettük, nagyon nehéz lenne egyet kiemelni. Ami számomra kicsit emlékezetesebb, az a Magna Cum Laude jubileumi koncertje volt, ami oda-vissza jelleggel ment, mert nemcsak mi szerepeltünk az ő koncertjükön, hanem mi is meghívtuk Mező Misit egy koncertünkre. Egy másik eseménynek mostanában lesz foganatja: a 20 éves koncertünkön jelen volt az Alma Együttes, elénekelték az ismert szülinapos dalukat és most ők is meghívtak minket egy közös dalra, múlt héten forgattuk a klipjét. Ebben egyébként nem csak a két együttes szerepel, benne lesz Tóth Gabi és más ismert művészek is. Az eredmény egy közös dal lesz, ami 1-2 hét múlva fog megjelenni.

Nyáron aktív szerepet vállaltak Siklóson a Kinizsi musicalben. Mesélne erről?

A csapatunk tagja, Szentgyörgyváry Péter a siklósi vár kapitánya és a musical megálmodója. Péter szeretett volna egy olyan rockmusicalt, aminek a főhőse és végkimenetele pozitív kicsengésű, és Kinizsi Pál ilyen. Lenyűgöző egyébként, mennyit olvasott erről és mennyit dolgozott a dalok és a jelenetek megírásán. Balásy Szabolcs pedig elkezdte a dalokat megírni, ők ketten rakták le az asztalra a musical zenéjét és szövegkönyvét.

Tehát ez nyilván főleg kettejük érdeme, de mi sem maradtunk ki a jóból. Péter Magyar Balázs szerepében volt, mi pedig a bárókat játszottuk, mint Vivat Bacchus. Számos nagyszerű színész és művész vett ebben részt, így egy nagyon kedves tapasztalat volt. A jelmez, a mikroport, a színészkedés többünk számára egyedi élmény volt.

Hallani olyan híreket, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett drágulások miatt a jövőben kevesebb fesztivál kerülhet megtartásra, ami zenekarokat és előadóművészeket egyaránt érinthet. Erről mi a véleménye? Vannak erre utaló jelek?

Ez egy tagadhatatlanul valós kérdés és probléma. De szerencsére ez minket nem ért el egyelőre, sűrű lesz az év vége, elfoglaltak vagyunk, folyamatosan készülünk. Szeretünk pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, és bár nem tudjuk, mi lesz a jövő, de próbálunk előre menni és bevesszük ezt a kanyart is.

A távoli jövő még nem tudjuk mit hoz, de talán a közeli már igen. 🙂 Mivel fog telni az év vége? Terveznek még valami újdonságot?

Az év hátralevő részén a hagyományos fellépéseink mellett ifjúsági koncerteket csinálunk, amivel a fiatalabb korosztályt akarjuk megcélozni. Őket természetesen nem bordalokkal, hanem van egy zene fejlődése című tanóránk, amiben az őskortól a mai napig a zene fejlődésével foglalkozunk, természetesen a saját stílusunkban. Így fogunk a gyerekeknek énekelni és órát tartani egyszerre. A kisiskolások számára meg olyan fellépésekkel készülünk, ahol karácsonyi dalokat adunk elő.

Köszönöm szépen az interjút!

Az interjú során felhasznált fotók a Pécsváradi Leányvásár Koncertjén készültek, készítőjük Gerdei Gábor, megtalálhatóak a csapat Facebook-oldalán.