Gyengének bizonyult a magyar ajánlat: nem elég csak a minisztereket, államtitkárokat, államtitkár-helyetteseket, miniszteri biztosokat és politikai igazgatókat meneszteni a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk működtetett oktatási intézmények kuratóriumaiból.

Ahogyan arról a Népszava beszámol: a parlamenti képviselőknek, a köztisztviselőknek (a polgármesterek kivételével), valamint a szabályozó hatóságok tagjainak is távoznia kellene a kuratóriumokról ahhoz, hogy az Erasmus+ program meg más egyéb kísérőprogramok újra indulhassanak az országban.

A portál szerint az alábbi feltételek is részét képeznék a megállapodásoknak:

  • a jelenleg életfogytig tartó kuratóriumi tagságot az Európai Bizottság inkább kétszer négyéves időtartamra korlátozná a Budapest által javasolt kétszer hat esztendővel szemben;
  • emellett az EB azt is kikötné, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe. 

Ez utóbbi a visszaélések és a tagság miatti lemondások elkerülését célozná. Ez utóbbi akár Szili Katalint is érintheti, ugyanis a jelenlegi tisztségét köztisztviselői megbízás keretében látja el.

A brüsszeli testület szeretné azt is biztosítani, hogy a megüresedett helyekre olyan személyek üljenek, akiket világos és egyértelmű kritériumok alapján, nem pedig rögtönözve jelöltek és neveztek ki. Az EB ezért a megfelelési feltételekről is egyeztetni kíván a magyarországi hatóságokkal.