A papanasi egy a román éttermekben gyakran felszolgált túrófánk, melyet rendszerint tejföllel és áfonyaraguval vagy áfonyalekvárral tálalnak (bár egyes helyeken csokoládéval vagy Nutellával is láttam, de a különbség szerintem leírhatatlan az áfonya javára). Maga a túrófánk is egy praktikus desszert: nem kell a tészta kelesztésével szenvedni, így gyorsabban készül, mint a hagyományos fánk és az íze is kicsit könnyedebb (már ha ennél a desszertnél lehet könnyedségről beszélni). Ma elhoztam nektek egy hagyományos túrófánk-receptet, amit nem annyira hosszú idő elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 250 gramm túró
  • 230 gramm liszt (plusz egy kevés a felület leszórásához)
  • 1 reszelt teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • Ízlés szerint reszelt citromhéj, fahéj
  • Olaj (sütéshez)

Elkészítés:

A tészta készítésével kezdjük: tegyünk egy tálba a túrót (előtte csöpögtessük le alaposan)! Utána adjuk hozzá a sót, a vaníliás cukrot, a sütőport! Ha szeretnénk fahéjat, illetve reszelt citromot használni, akkor azt is most tegyük bele. Ezután összekeverjük ezeket az összetevőket, majd hozzáadjuk a két tojást. Majd a lisztet apránként belekeverjük, és az egészet összegyúrjuk.

Itt viszont két dologra figyelni kell: az egyik, hogy a liszt mennyisége annak nedvszívó képességétől is függhet, így lehetséges, hogy a receptben lévő 230 gramm kicsit kevés lesz. Ezesetben tegyünk még hozzá. A másik, hogy bár addig kell gyúrni, amíg a liszt belekeveredik a masszánkba, de utána tovább ne, mert akkor a végén kenyérszerű állaga lesz, kemény külsővel.

Ezután szórjuk meg a felületünket liszttel, hogy a tészta ne ragadjon le, majd helyezzük oda a tésztát, és szedjük kisebb részekre. Ha a klasszikus kalapos formát szeretnénk, akkor 5 nagyobb és 5 kisebb részre osszuk! Ha jó lesz a hagyományos forma, akkor 6-7 egyenlő nagyságú darabra. A nagyobb részekből csináljunk klasszikus gyűrűs formát, a kisebbek pedig gyúrjuk golyóvá úgy, hogy a gömbök átmérője nagyjából azonos (vagy picikét nagyobb) legyen, mint a fánk „lyukas részének” az átmérője.

Ezután következik a sütés, amihez egy vastag serpenyőt, vagy öntöttvas edényt célszerű használni. Az edényt 5-6 cm magasan töltsük meg olajjal, majd helyezzük bele a fánkokat és mindkét oldalát süssük meg (amikor a fánkok mellett az olajban megjelennek a légbuborékok, csökkentsük a hőmérsékletet).

Ha minden oldala megsült, vegyük ki, és töröljük le róla a maradék olajat. Ha a belseje nyers maradt (vagy tartunk ettől), akkor 180 fokos, előmelegített sütőben még 7-8 percet süssük, és akkor már biztosan jó lesz. Desszertnek, de akár egy tartalmas leves utáni édes főételnek is kiváló.

Mivel a két kiegészítő (áfonyalekvár, tejföl) elkészítése külön-külön macerás, ezeket talán érdemesebb készen megvásárolni, de azért figyeljünk, hogy ne a boltok alsó polcairól kerüljenek elő, sőt, ha tehetik, keressék fel a termelői piacokat, illetve a Vásárcsarnok helyi termelőit, mind áfonyalekvárból, mind tejfölből lehet olyat kapni, ami minőségében meghaladja a bolti termékekét. Jó étvágyat!