1992 óta rendezik meg a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) kezdeményezésére az anyatejes vagy más néven szoptatás világnapját.

A kezdeményezéshez egy év múlva az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is csatlakozott, és a világnapot követő napokat augusztus 7-ig anyatejes világhétté nyilvánította.

Az anyatejes táplálás világnapjának szomorú aktualitása, hogy a világon évente több millió csecsemő hal meg vagy válik beteggé, nyomorékká, mert nem jut elegendő anyatejhez.

A kétezres években sok országban egyre kevesebb nő szoptatja a gyermekét, ezért indította a WHO és az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására.

Az anyatejjel táplált gyermekek kevesebbet betegeskednek, és a szoptatás az anyáknak is jót tesz, mert kevésbé érinti őket a szülés utáni depresszió, csökken az esélye a petefészek- és emlőrák kialakulásának.

Európai összevetésben Magyarország a második helyen áll a 44 százalékos szoptatási aránnyal.

Ezen a napon országszerte programokat szerveznek a szoptatás népszerűsítésére, amelyben a védőnők felhívják a kismamák, anyukák figyelmét az anyatejes táplálás fontosságára, népszerűsítésére.

Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, az egészséges élethez, és a fejlődéshez létfontosságú ellenanyag és alkotóelem található. Ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítva van a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődés. Az anyatej összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodik, és folyamatosan változik, a szoptatás során. Az első napokban hígabb, könnyen szívható, majd egyre sűrűbbé válik. Így biztosítja azt, hogy kisbaba minden életszakaszában a számára szükséges táplálékhoz juthasson. –hangoztatják a szakemberek.

Az anyatej védi az újszülötteket, mert csökkenti az újszülött kori sárgaság esélyét, erősíti a csecsemő immunrendszerét, ellenállóvá teszi a babát a betegségekkel szemben, védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulásával szemben, a szoptatással a kisgyermek folyamatosan hozzájut a számára szükséges mennyiségű folyadékhoz és táplálékhoz. A szoptatás nem csak a baba testi táplálékigényét, de a lelki egészségéhez szükséges pszichés igényeit is kielégíti.