Egy dolog mindenképpen megkülönbözteti a kutyát az embertől. A kutyák mindig sokkal, de sokkal többet adnak, mint amennyit kapnak. – összegzi a kutya és ember kapcsolatát a katasztrófavédelem a hivatalos közösségi oldalán.

Hogy ki tanít kit, ennek fényében igazán összetett a kérdés.

Kapaszkodom 1

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalának fotóit elnézve azt gondolhatjuk a beszámoló alapján, hogy a hajdúszoboszlói képzésen ember és kutya egyaránt tanult, és teljes az összhang kutya és ember között.

Július végén a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hajdúszoboszlói kiképzőbázisán, az úgynevezett romvárosban nyomkövetés, területkeresés, romkutatás volt a feladata csaknem negyven, mindezekből vizsgára is készülő kutyának.

A nemzetközi táborban nemcsak a kutyák mentális és fizikai ereje, fegyelme és tudása vizsgázott, hanem velük együtt a gazdáik is nap, mint nap próbatételre kényszerültek.

Kapaszkodom 2

Bár a kényszer talán erős kifejezés, hiszen itt voltaképpen nem állatok és kiképzőik találkoztak, hanem olyan családok, amelyeknek teljes jogú tagjai a kutyák is.

Leczki Sarolta az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa, a tábor főszervezője ezeket a sorokat olvasva most bizonyosan bólogat. Ugyan is, az általa vezetett Kutyák Határok Nélkül Egyesület épp úgy a szíve csücske, mint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálata. Többszörös világbajnok mentőkutyusok nevelőjeként, az egyesület vezetőjeként és hivatásos tűzoltóként is csakis a szenvedély a motorja. Ehhez pedig kiváló tettestársakat talál a kutyákban, no és a gazdáikban is.