Azt tudták, hogy szélerőművet nem lehet lakóterületek 12 km-es körzetében építeni Magyarországon? Ha eddig esetleg nem tudták, akkor most már igen, 2016 óta van érvényben ez a szabályozás. Van azonban néhány olyan dolog, amit lehet a lakóházakról 12 km-re építeni, néhány példa:

  • Komoly környezetterheléssel járó, veszélyes anyagokkal dolgozó akkumulátorgyár
  • Selejtes akkumulátorokat feldolgozó üzem
  • Atomerőmű
  • Atomtemető – Boda esetében láthatjuk, hogy egy Pécs méretű város közelsége sem jelent akadályt a kormánynak

A legnagyobb jóindulattal is nehéz lenne azt mondani, hogy az itt felsorolt üzemeket, létesítményeket szívesen látná az ember a saját szomszédságában. Főleg akkor, ha testközelből láthatjuk Bátonyterenye, Göd vagy Szigetszentmiklós példáját. A Bátonyterenyén működő akkufeldolgozó esetében olyan súlyos szabályszegéseket tapasztalt a hatóság, hogy az üzem működését fel is kellett függeszteni.

A miniszterelnök megígérte, mégsem kérdeztek meg minket

2015-ben még úgy tűnt, hogy a helyi tiltakozást Boda és az atomtemető esetében a kormány is figyelembe veszi. Ekkor járt Orbán Viktor személyesen Pécsett és tett ígéretet az itt élőknek. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Volt még egy kérdés, amely nem a fejlődéshez kapcsolódik, de előkerül. Ez a nukleáris létesítmények és Pécs város viszonyrendszere. Világos irányelveket követünk, pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni. Az lesz, amit a pécsiek és Pécs környékiek akarnak az ilyen kérdésekben.”

Azt ma már tudjuk, hogy hiába a kormányzati ígéretek és hiába fogadott el a tervezett atomtemető elleni határozatot a város. A kormány továbbra is milliárdokat költ a kutatási munkálatokra Boda térségében.

Úgy tűnt, hogy van rá kormányzati szándék

Ezt látva egyre nehezebben érthető, hogy miért éppen a szélerőművek kerültek tiltólistára. Azt tudni lehet, hiszen a miniszterelnök maga beszélt erről korábban, hogy ő nem tartozik a szélenergia támogatói közé. Annak következtében ugyanakkor, hogy az LMP évek óta rendszeresen nyújtja be az engedélyezésre vonatkozó javaslatait, úgy tűnt, hogy a döntéshozók is reagálni fognak. Palkovics László miniszter lemondása előtt már támogatóan beszélt a szélenergiáról. Utódja, Lantos Csaba pedig ígéretet is tett, amikor úgy fogalmazott:

„lesznek, lehetnek még Magyarországon szélkerekek, ha a helyi közösségek ezt jóváhagyják”

Mindezek ellenére a tiltás továbbra is hatályban van. Az utolsó nagy turbinaépítések 2006-ban történtek. Ekkor 170 épült állami támogatással. Most úgy tűnik, hogy hiába az ígéretek, újabb ilyen jellegű építkezések még jó ideig nem történhetnek majd.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy miért tiltja ennyire a szélenergiát a kormány. Önöknek mi a véleménye, ha akkugyárat, atomtemetőt lehet a település tőszomszédságába építeni, akkor szélerőművet vajon miért nem?