Magyarországon szilveszterkor szinte mindenhol esznek virslit. Hazánkban ha gyors meleg vacsorát vagy reggelit készítünk, gyakran előkerül ez a húskészítmény.

De mi is a virsli?

De mi is a virsli? A virsli pépesítési eljárással készült, bélbe töltött, többnyire sertéshúsból készült húskészítmény. Ma ma már nagyon sok változata létezik, hiszen van például füstölt és natúr. Nem csak önálló fogásként, hanem főzelékekhez feltétnek is fogyasztjuk. A hagyományos elkészítési módja a főzés, de ma már grillezik, illetve olajban is sütik. Létezik a különböző bundázott verziója is, mely nagyon kedvelt a gyerekek körében is. A háziasszonyok gyakran teszik levesbe, például a frankfurti leves elengedhetetlen alkotórésze is.

A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, hogy mit nevezhetünk virslinek. „Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%. A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs. A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.”

Melyik fajtát érdemes megvásárolni?

Az interneten találhatunk „virsli tesztet” , mely elsősorban illat, íz és állag alapján vizsgálja a termékeket. Ilyen vizsgálatot találunk a „Maradok a pénzemnél” oldalon is, ahol a „Nagy virsli teszt” címmel olvashatunk írást. Itt „frankfurti virsliket” hasonlítanak össze egymással. Ebből a tesztből az derül ki, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb. De hasonló vizsgálatról olvashatunk a Mindmegette oldalán is.

Korábban írtunk a virsli áráról itt.

A KSH 2022-es adatai szerint a virsli ára átlagosan 3.040 forint volt kilogrammonként. Összehasonlításképpen 2021-ben ugyanekkor 2.110 forint volt, vagyis majdnem 1.000 forinttal emelkedett egy év alatt. Az idei évben ez pedig 3330 forint az.

További érdekesség, hogy 2010-ben a sértésvirsli kilónkénti ára 1.010 forint volt, vagyis szinte pontosan harmadannyi, mint most. Ennek a különbözetnek valamivel kevesebb, mint a fele az ezt megelőző 11 évben keletkezett, a maradék pedig idén.