Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt Dr. Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője a víziközmű ágazat helyzetével kapcsolatban.

Elmondta, hogy bár egyre több politikus vallja a szavak szintjén, hogy a víz maga az élet, de továbbra sem ennek megfelelő döntések születnek. A víziközmű szektorban válsághelyzet alakult ki, a kormány pedig hagyja összeomlani az ivóvízellátás rendszerét. Miközben idegen gazdasági szereplőknek szolgáltatják ki a vízkincsünket és a vízbázisaink szempontjából súlyos kockázatokat jelentő beruházásokat támogatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok szervezet fogalmazta már meg, hogy milyen kockázatok érintik az ivóvízellátás rendszerét. Amelynek hatására bár a kormány is elkezdett beszélni a témáról, de érdemi lépéseket nem tesznek. Ezeket a problémákat ugyanakkor nem lehet kommunikációs eszközökkel kezelni, itt valódi cselekvésre van szükség.

Elmondta, hogy az elmúlt évek során több szervezet részéről hangzottak el súlyos kritikák a víziközmű ágazatot illetően. Konkrét példaként említette azt a 2017-es szakértői anyagot, amely a Megyei Jogú Városok Szövetségének megrendelésére készült. És amely úgy fogalmazott, hogy válságban van az ágazat. De szintén emlékeztetett az Állami Számvevőszék által nemrég publikált anyagra, amelyben szerepel, hogy fennáll a kockázata annak, hogy az ivóvíz szolgáltatás a jelenlegi formájában hosszútávon nem lesz fenntartható.

Ezt követően felsorolta az ágazatot érintő legsúlyosabb problémákat:

  • a megtermelt ivóvíz átlagosan 25%-a felhasználás nélkül elfolyik a rossz állapotú csőrendszer miatt
  • a vízrendszerek csupán 20%-a tartozik a megfelelő kategóriába
  • nem készült el a konkrét cselekvési tervet tartalmazó, évek óta ígért kormányzati stratégia
  • bejelentettek ugyan egy csőcsere programot, de nincsenek megfelelő források mellérendelve
  • súlyos szakemberhiány és gazdasági nehézségek érintik a szolgáltatókat
  • a bejelentett intézkedések az állami szolgáltatóknak szólnak, de a lakosság felét ellátó önkormányzati szolgáltatók semmiféle támogatásra nem számíthatnak a kormányzattól

A képviselő kiemelte, hogy az ágazatnak nincsenek évei, hogy arra várjunk, hogy a kormány megmozduljon végre. Felsorolta azokat a konkrét, azonnali lépéseket, amelyekre az LMP szerint szükség van az ivóvízellátás biztonságának megóvása érdekében.

  • Azonnali költségvetésmódosításra van szükség és arra, hogy a karbantartási és pótlási munkálatok elvégzésére már idén biztosítson a kormány 400 milliárd forintot.
  • Az önkormányzati tulajdonban maradt szolgáltatók is kapjanak forrásokat
  • Hagyja abba a kormány a zsarolást és tegyenek le a szolgáltatókat érintő magánosítási szándékról
  • Csinálják meg az elmaradt környezeti stratégiai vizsgálatot, mérjék fel, hogy milyen környezethasználattal járnak a különböző iparfejlesztéssel kapcsolatos tervek

Bejelentette továbbá, hogy az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnökeként az illetékes miniszter, Lantos Csaba rendkívüli meghallgatását fogja kezdeményezni.

A sajtótájékoztató végén Keresztes röviden beszélt az elmúlt napokban a teljes hazai közvéleményt foglalkoztató, majd Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi ügyről. Elmondta, hogy gyalázatos volt az a hallgatás, ami a kormány és a Sándor palota részéről volt tapasztalható, Novák Katalin és Varga Judit lemondása pedig bár helyes döntés volt, a társadalom nem kapott magyarázatot, hogy milyen módon születhetett meg ez a döntés.

Az LMP kikérte Tuzson Bence igazságügyi minisztertől a kegyelmi döntést megalapozó felterjesztési dokumentumokat és az előkészítő iratokat, ezeket azonban még nem kapták meg.

Kitért arra is, hogy sajtóértesülések szerint Balogh Zoltánnak, az Orbán-kormány korábbi miniszterének köze lehetett a felterjesztési szándékhoz. Az áldozatok iránti szolidaritás pedig kötelez mindenkit, hogy világosan és egyenesen beszéljen, ezért elvárják Baloghtól is, hogy nyilvánuljon meg az ügyben.

Végezetül elmondta, hogy Ungár Péter az LMP frakcióvezetője levélben fordult a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökéhez és a bizottság ülésének összehívását kezdeményezte annak érdekében, hogy meghallgassák Rogán Antalt azokkal a súlyos állításokkal kapcsolatban, amelyeket Varga Judit korábbi férje, Magyar Péter fogalmazott meg egy interjúban.