A magyar méhészek hívták fel elsőként a világ figyelmét a méhek védelmének fontosságára egy róluk szóló nap létrehozásával, amikor 1994 április 30-án az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal megtartotta a Méhek Napja rendezvényt.

A méhészek célja egyértelmű volt. Tavasszal ellepik a kerteket a gyümölcsfákon és a virágokon szorgoskodó beporzók, azonban a természetben betöltött szerepükre, védelmükre kevesen gondolnak.

A magyar méhészek példáját azóta számos ország követte, sőt, az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) május 20-át a Méhek Világnapjának nyilvánította 2017-ben!

2019 őszén pedig az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Sajnos a méhpopuláció évről-évre drasztikus ütemben csökken, egy 2019-es becslés szerint a méhek 46 százaléka pusztulhat ki hamarosan, amiből világméretű katasztrófa lehet. Akkor Ábrahám Levente, entomológus, kutató a Sonline-nak adott interjújában így fogalmazott – „Én azt hiszem, hogy már most is nagy gond van, hiszen drasztikusan lecsökkent a rovarok száma. Az 1980-as években végeztünk egy felmérést a Zselicben. Egy-egy éjszakai túra során körülbelül 150 fajt gyűjtöttünk össze és listáztuk azokat. Hogyha most elvégeznek ugyanezt a vizsgálatot, akkor valamivel több mint 50 fajt tudnák csak összeszedni és ez jó eredménynek számítana. Tehát már most látszik, hogy a pár évtizeddel ezelőtti állapothoz képest, kétharmaddal kevesebb rovar van”.

A kutatók a méhek pusztulásának okaiért a globális felmelegedést, a mezőgazdaságban használt vegyszereket és a rovarok élőhelyének átalakulását teszik felelőssé.

De mit tetsznek értünk a méhek?

A méhek más beporzókkal együttesen gyakorlatilag a tápláléklánc alapjai. Ha tavasszal nem tudják elvégezni a beporzást, akkor nem fejlődnek gyümölcsök a fákon, ezáltal új magok sem lesznek, melyekkel szaporodhatnának. A lombos fák többsége a méhek nélkül elöregedne, majd utódok nélkül pusztulna el. És itt nem ér véget a probléma, ugyanis a fák gyümölcseit eszik a kukacok, hernyók és sok-sok rovar. Ha nem lenne gyümölcs, nem lennének a belőlük táplálkozó lények sem. Nem nehéz belátni tehát, mennyi mindent köszönhetünk a méheknek.

És végül egy kvízjáték!

Hoztunk pár lenyűgöző tényt a méhekről, amit egy kvízjáték keretében mutatunk be. Igazi szakértőnek kell lenni, hogy minden kérdésre helyesen válaszolj!

[show-quiz id=”40804″ title=”Április 30. a Méhek Napja, becsüljük meg őket – Kvíz!”]