Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése melletti elkötelezettség ellenére a jelenlegi fosszilis energiatermelési tervek nem egyeztethetőek össze a kitűzött klímacélokkal – írja jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

A 2015-ben, Párizsban megkötött megállapodás szerint fő célként 2, de inkább 1,5 Celsius-fokban kellene maximálni a Föld éghajlatának felmelegedését. Az ehhez vezető egyik legfontosabb elem a fosszilis energiahordozók felhasználásának kivezetése. Az UNEP szerint a világ legtöbb kormánya azonban veszélyesen eltér ettől, mivel ez nem történik meg. Ploy Achakulwisut, a jelentés fő szerzője szerint a világ országai a földgáz és a kőolaj felhasználásának növelését tervezik és egyedül a szénfelhasználást tervezik csökkenteni.

Ennek az lesz az eredménye, hogy a céldátumként kitűzött 2030-ra az összes fosszilis energiahordozó felhasználása több mint a duplája lesz a mostani tervek szerint annak, ami a 1,5 fokos célhoz kellene.

A jelentés azt is megállapította, hogy a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő országai, a G20 csoport tagjai a koronavírus-járvány kezdete óta 300 milliárd dollárt különítettek el fosszilis energiatermelésre. Ez több, mint amennyit a megújuló energiaforrásokra költenének.

Forrás: Greenfo