Hiába a bérrobbanás, a magyar fizetés értéke továbbra is csak az európai rangsor aljára elég. Bár a KSH tavaly 8,9 tized százalékos nettó bérnövekedésről számolt be, ez valójában a forint gyengülése miatt miatt csak 5 százalék alatti emelkedést jelent valós értéken. – írja az ATV.

Euróban számítva, 2010-hez képest sokat rontott Magyarország, akkor még öt országot megelőztünk, ma már csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak a bérek, mint nálunk. Magyarországon euróban számolva sikerült átlépni egy lélektani határt: az átlagfizetés 2021-ben éves szinten 10 ezer euró fölé ment, 10 016 eurót közölt az uniós statisztikai hivatal. Ez a harmadik legalacsonyabb nettó kereset az EU-ban, Romániában (8001 euró) és Bulgáriában (6952 euró). A rangsor másik végén Svájc és Izland áll. Előbbi országban 71 793 euró, utóbbiban pedig 48 439 euró volt az átlagos fizetés tavaly.

A helyzet a gyermeket nevelők és az általuk érvényesített kedvezmények után sem mutat gyökeresen más képet, mint a gyermek nélküliek átlagos nettója. Az Eurostat adatai szerint egy átlagbért kereső, két gyermeket nevelő családmodell esetében a nettó bér 2021-ben 22 263 euró volt, 4,2 százalékkal magasabb, mint 2020-ban. Ez az összeg arra elég, hogy a rangsorban a negyedik legalacsonyabb helyre sorolja Magyarországot – vagyis egy hellyel előrébb, mint az egyszerű átlag. Románia és Bulgária mellett még Horvátországot sikerül megelőzni, 2020-ban a horvátok helyett a lettek voltak mögöttünk.

Az Eurostat adatai alapján a gyermeket nevelők kategóriájában is lejjebb csúszott Magyarország a 2010-es helyzethez képest. 11 évvel ezelőtt ugyanis hazánk az ötödik legalacsonyabb nettóval szerepelt a rangsorban, megelőzve Romániát, Bulgáriát, Litvániát és Lettországot. Akárcsak a gyermek nélküli átlag esetében. – írja a Hang.