Hétfőn tartották az Országgyűlés meglakulását előkészítő tárgyalásokat a parlamentbe bejutott pártok részvételével. Itt döntenek a parlamenti pozíciókról, bizottsági elnöki és alelnöki tisztségekről. A zárt tárgyalás feszült hangulatú volt, ugyanis vita alakult ki arról, hogy pontosan melyik pártnak mennyi hely jutna.

A Fidesz és a Mi Hazánk álláspontja szerint ugyanis három lista jutott be a Parlamentbe, így ezek között kell elosztani arányosan a helyeket. A hatpárti összefogás viszont pártonként számolná ezt. Két óra után így az ellenzék szünetet kért, a tárgyalást szerdán folytatják. Az összefogás pártjai nem is tartottak sajtótájékoztatót az ülés után.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felvázolta, hogy többségüknél fogva az előző ciklushoz hasonlóan a bizottsági helyek valamint a bizottság elnöki és alelnöki pozícióinak kétharmadával számolnak. A maradékon pedig az ellenzék osztozkodhatna. 15 bizottság lesz ismét, ebből 10 a Fidesznek juthat, míg 5 az ellenzéké, közte a nemzetbiztonsági bizottság, amelyet a törvény is előír. A szokásjog szerint a költségvetési bizottságot is ellenzéki képviselő vezeti, ezek mellé kerülne a népjóléti bizottság, a fenntartható fejlődés bizottság, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottság a Fidesz-KDNP javaslata szerint.

A két órán át zajló tárgyalások után a Mi Hazánk tartotta meg az első sajtótájékoztatót. „Rendkívül rossz hangulatú, elsősorban politikai vita” zajlott a tárgyalásokon – összegzett Dúró Dóra. A párt elnöke, Toroczkai László is ezt emelte ki, szerinte „a balliberális oldal és a fidesz között rossz hangulatú politikai szócsata alakult ki.” A Mi Hazánk a nemzetbiztonsági bizottság vezetésére pályázik, mivel szerintük egyedül ők nem szolgáltatják ki az országot a külföldi érdekeknek.

„Nem elfogadható logika, hogy a Gyurcsány-lista indulói a választások után kitalálják, hogy hat pártként lépnek fel” – ezt már Kocsis Mát mondta. „Ha közösen indulnak, ahogy ők mondták és a választóknak erre volt módjuk szavazni, akkor őket egy listaként kell tudomásul venni” – erősítette meg. Emellett kitért arra is, hogy azon parlamenti frakciók, amelyek nem szavazzák meg a kormánypárti jelölteket, azoknak a jelöltjeit a kormánypárt sem szavazza meg a parlamenti tisztségekre.

Kép: MTI/Illyés Tibor

Forrás: Telex