Orbán Viktor múlthéten Ausztria fővárosában, Bécsben járt ahová egy egész küldöttséggel érkezett, és még a bécsi kollégákat is meglepte a rongyrázás, amit a magyar elit művelt. Európában egyébként jó ideje nem szokás már egy-egy munkalátogatásnál olyan külsőségekre adni, mint amire a magyar kormány költött.

Inkább egy kedélyes, de az adófizetőknek annál drágább kiruccanáshoz hasonlított Orbán Viktor múlt heti bécsi útja, mint egy miniszterelnöki munkalátogatáshoz – ez a kép rajzolódik ki azokból az információkból, amikhez az Azonnali az úttal kapcsolatban hozzájutott. Ebből többek között kiderült, hogy

– ott alvós volt a kirándulás, holott Budapest-Bécs néhány óra alatt teljesíthető autóval is.

– ennek ellenére két éjszakát is az osztrák fővárosban töltöttek, a város legfényűzőbb szállodájában

– Orbán lakosztályban lakott, aminek az ára ha elnöki, akkor 2,6 millió forint egyetlen éjszakára, de ha „beérte” a Penthouse lakosztállyal, az is 281 ezer forintba került egyetlen estére

– az Azonnali megjegyezte azt is, hogy ilyenkor jellemzően három éjszakára foglalják a szobákat, kényelmi szempontokból

– de az is kiderült, hogy a magyar delegáció szokatlanul nagy létszámú volt, Orbán Viktort nem csak Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszterek kísérték el, hanem Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, valamint Bóka János, a Miniszterelnöki Kormányiroda európai uniós ügyekért felelős államtitkára is.

Valamint körülbelül huszonöt főnyi stáb. Ehhez jött még maga Szijjártó Péter a maga nagyságrendileg tíz fős csapatával,

amiben viszont három testőr is helyet kapott, természetesen az elmaradhatatlan fotóssal és videós mellett.

Orbán Viktor és delegáció kiválasztott tizenhat tagja a szerda estét egy bécsi forrás szerint az Operához szintén közeli Plachutta étteremben töltötte, azért, mert a kormányfő egyik kedvenc étele a tafelspitz, ez a marhahúsból készült étel, amit az étterem honlapja szerint már 27,90 euróért (11600 forint) el lehet költeni.

Az osztrák szervezőket mindenesetre meglepte a magyar delegáció nagy száma, főleg a „kiegészítő embereké”, mint egy diplomata elmondta az Azonnalinak, ilyen nem csak Nyugat-Európában nem szokás már, hanem a V4-es tagállamokban sem.

„A népes stáb biztosan tekintélyt sugall, de ilyen eszközökkel ma már jellemzően Európától jóval délebbre és keletebbre találkozni csak a diplomáciában”

– mondta az Azonnali forrása.