Ismerjék meg az országban egyedülállónak mondható állatvédelmi alapítványt, a WeFeNn-t.

Az alapítvány a Baranya Megyei Természetvédelmi Hivatal szakmai támogatásával egy az egyben mentálisan és/vagy fizikálisan sérült, évekig, évtizedekig rossz, nem megfelelő körülmények között tartott, megunt tolltépős és egyéb betegségektől szenvedő papagájok, hüllők mentésére, befogadására és rehabilitálására specializálódott teljes egzotikus állatorvosi háttérrel.

Az alapítványt Dr. Gajcsi Dóra alapította, aki az egzotikus állatok szakállatorvosa, az Exo Center vezetője

„Olyan területen végezzük mentő tevékenységünket, melynek elismertsége és támogatottsága még gyerekcipőben sem jár, a kutyák és macskákkal védelmével szemben. Hiszen zömében olyan állatfajoknak adunk otthont, amelyek sok emberben viszolygást, rettenetet keltenek. Így kevésbé váltanak ki empátiát az emberekben és ezzel együtt támogatást édenceink felé. Ők azok, akik csak elmúlnak “szépen”, csendben egy városi lakás koszos kalitkájának vagy terráriumának mélyén. Joggal mondhatjuk, hogy mi az állatvédelem “mostoha gyermekeit” képviseljük, mely állatok jogai állatvédelmi szempontból nem csak a tartás során sérülnek, hanem már azt megelőzően a gazdához kerülés útján és módján is” – írta lapunknak Szalánczi Judit, az alapítvány kurátora.

Ilyen egzotikus állat például a papagáj, akik sok esetben a szülőktől tojásként elszakítva, kézzel nevelnek, ezzel súlyos mentális problémákat okozva nekik, felnőve pedig agresszív viselkedés jellemzi ezeket a madarakat, ami veszélyes állatra és emberre egyaránt.

Szalánczi Judit kiemelte még a hüllőket is. Esetükben probléma a vadbefogott példányokkal való kíméletlen kereskedés és szállítás, mely során a szállítmányokban található egyedek, például: kaméleonok, leguánok 80%-a a stressz és hetekig tartó utaztatás általi dehidratáció áldozataivá válnak már a szállítás vagy a beérkezési periódusban vagy épp a speciális igényeiket nem  kielégítő tartásból eredő egészségügyi károsodások okozzák halálukat, emellett a túltenyésztés, divatos színváltozatok létrehozása, mely által olyan szindrómáktól szenvedhetnek genetikailag, mely kimeríti az állatkínzás fogalmát.

„Alapítványunkkal, egy olyan komplex, mentő, szemléletformáló-és oktató tevékenységet végzünk ezen példányok folyamatos befogadása és rehabilitálása által és történeteik általi oktatással, mellyel elébe mehetünk és megakadályozhatjuk akár a hirtelen felindulásból tett vásárlásukat, ajándékozásukat, az ez után történő megunt, sérült egzotikus állatok hazai természetben való elengedését és ezzel együtt az inváziós fajjá válásukat is 408/2016. (XII. 13.) kormányrendelet az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának, és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről,  melyek hatalmas terhet rónak hazai flóránkra és faunánkra (például: ékszerteknősök, mosómedvék, ormányos medvék)” – írta a kurátor.

Az állatokkal való foglalkozás mellett hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztő oktató tevékenységre is, mentettjeik segítségével pedig felhívják a figyelmet arra, hogy mit is okoz szellemileg és testileg ezen állatok fogságban tartása.

a WeFeNn felhívta a figyelmünket arra, hogy amíg kutyák és macskák tekintetében számos kormányi támogatás érkezett a járvány helyzetben és azután is akár ivartalanítási programok keretében, az egzotikus állatokkal foglalkozó szervezetek elestek ezektől. Ezért kérnek mindenkit, hogy aki teheti, támogassa a munkájukat.