A magyarok kedvenc téli, no és nyári élelmiszere a burgonya. Köretnek, levesben, önálló ételként, bográcsban, sütőben, mikróban elkészítve, sülve-főve, minden nap szívesen fogyasztjuk.

A burgonyában található C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, kálium, nátrium, fehérje, keményítő.

Jó tudni, hogy a burgonya héja védi a benne található C-vitamin elbomlását, ezért is fontos odafigyelni a tárolásra, hogy télen csak lassan csökkenjen a krumpli vitamintartalma. Tavasszal pedig az újburgonya fontos korai C-vitamin-forrás. Amennyiben héjában főzzük meg burgonyát, akkor marad meg benne a legtöbb a vitaminból.

 A burgonya gyógyhatásai:

Vannak, akik a nyers burgonyára esküsznek. Valóban a népi gyógyászat gyakran alkalmazza még ma is. Többek közt reszelt, nyers burgonyapakolást tesznek a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre. A több éves megfigyelések alapján sikeresen alkalmazzák reumára, kötőhártya-gyulladásra, bőrbajokra. A nyers burgonyapakolást használják még fejfájásra, migrénre, lázra.

A nyers burgonya kipréselt levét gyomorfekélyre, gyomorfájás ellen ajánlják. Két hétig tartó, naponta 1 dl fogyasztása enyhítheti a tüneteket.

Gyermekkorunk gyomorrontásából ismerhetjük a főtt burgonya enyhet adó hatását.A natúrfőtt krumplit gyakran alkalmazzák emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák esetén. A sótlan vagy enyhén sós főtt burgonya közömbösíti a sok gyomorsavat, így hatékony a gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás esetén. Amennyiben héjában főzzük a burgonyát, úgy az ásványok megtartásának segítségével egy lúgos végtermékhez jutunk.  

A burgonya egy remek méregtelenítő, mivel a szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Ajánlott a méregtelenítő kúrák alkalmával a zöldséglevek ízesítésére. A nyers krumpli levének fogyasztásával megszabadíthatjuk a testünket a nehéz fémek lerakódásától. Ehhez elég a tisztítókúra idején napi fél burgonya leve.

 A burgonyából kinyerhető tiszta keményítő, kitűnő szer a gennyes sebekre.

Az emésztési problémák közül a burgonya kitűnő ellenszere a székrekedésnek. A magas káliumtartalmú főtt burgonya serkenti a bélműködést. Tehát télen gyakran készítsünk burgonyapürét, hogy hatékonyan kúráljuk vele a friss, rostos zöldségekben szegény, téli étrend okozta székrekedést. 

A népi gyógyászat epekő elhajtásra alkalmazta az alaposan megmosott, majd megfőzött burgonyahéjat, amit egy órán át lassan forralva főztek. A kihűlt levet leöntötték, és naponta kétszer, háromszor fogyasztottak belőle fél-fél pohárral. 

Eleink a rovarcsípéseknél is segítségül hívták a burgonyát. A megmosott krumplit félbevágták, és bedörzsölték vele a csípés helyét. Az erős, makacs csípésekre borogatást is tettek burgonyapépből.

Lázas gyermekek talpára kötöztek félbevágott krumplikat, hogy a burgonyából csordogáló nedv lehúzza a lázat, és aludni, pihenni, gyógyulni tudjon a kis beteg.

Jelentős kálium, és sokféle ásvány, vitamin tartalmával a burgonya jól hat a köszvénytől elnehezedett végtagokra. A kálium ugyanis tisztítja a vért, és mivel a nyers burgonya lúgosító hatással van a vérre, a köszvény gyógyulásának egyik feltételét segíti elő.