A mi családunkban a helyzet olyan szempontból rendhagyó, hogy édesanyám születésnapja pár nappal van Márton-nap előtt, amit rendszerint a Tettye vendéglőben ünneplünk meg. Azonban éppen emiatt az étterem Márton-napi kínálata ilyenkor már rendelkezésre áll, és ezt rendszerint ki is használjuk. Ez történt tegnap is, amikor így együtt a családdal próbáltuk ki az étterem szezonális libaételeit.

Az étlapon egy libaraguleves, egy libamáj, kétféle libacomb, egy libamell és egy vegyes libatál található, mindnyájan ezekből választottunk. Az én választottam ezúttal a libamell volt burgonyafánkkal, tökpürével és narancsos mártással. Akik kértek levest, viszonylag hamar megkapták, de mivel ez egy kapros raguleves, én meg nem vagyok túl jó viszonyban a kaporral, ezt nem kóstoltam meg. Szóval erről nem tudok írni.

Ami az én ételemet illeti, nagyon látványos volt és látszott, hogy nem spóroltak a hússal. A libamell nagyon jó volt, nem lett kiszárítva, puha, szaftos maradt, a bőre meg igazán isteni. Már 2 éve is dicsértem a libatálnál a mellnek a bőr részét, ez ezúttal is nagyon finom volt. A burgonyafánk is ízletes, nem túlságosan édes, így abszolute jól funkcionál köretként. Ugyanez igaz a narancsos mártásra is, amelyiknek volt egy fanyar ízvilága is az édessége mellett, így nem adott desszert-hatást az ételnek. Múltkor a zselicei kóstolásnál kicsit kritikus voltam az édesebb köretelemekkel, itt minden jól működött.

Amitől igazán féltem az ételen belül, az a sütőtökpüré, ugyanis nem igazán szeretem a sütőtököt. De ha már része az ételnek megkóstoltam. Egyébként kellemesen csalódtam benne, állagra tökéletes, nagyon selymes, és itt is visszafogták az édességét a sütőtöknek, és az az érzésem, hogy egy kicsi narancs ebbe is került. Ugyanakkor a sütőtök íze nyilván kiérződött belőle, így azért nem mondom, hogy igazán ízlett. De ez az én bűnöm, nem a helyé.

A többiek ételeit is nézegettem, és mindenki nagyon elégedett volt. A libamájba belekóstoltam, az nekem is nagyon ízlett, ugyanakkor az egyetlen „ránézéses” kritikám ezzel kapcsolatos volt. A májat csónakburgonyával és sült almával tálalják, de az alma mennyisége rendkívül kevés volt: két vékony karika összesen.

Ezen azért is csodálkoztam, mert egyrészt a Tettyére ez eddig nem volt jellemző, másrészt a máj kifejezetten nagy adag volt ahhoz képest, hogy a legtöbb helyen mennyit adnak libamájból. És ennek tükrében furcsa, hogy almából – ami azért egy jóval olcsóbb alapanyag – ennyire keveset tesznek a tányérra. Nem hiszem, hogy még egy pár karika alma felborítaná a költségvetést, így viszont nekem arányaiban egy kicsit felborult ez az étel.

Ezzel együtt is elmondhatom, hogy megint nagyszerűt ettünk. Ha valaki még meg akarja kóstolni, ma és holnap megteheti!

Az étterem weboldala itt, a Facebook-oldala itt található.