Veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége a Sajó völgyében – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

    A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.
    Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, egészségtelen Putnokon.
    A mérések adatai szerint kifogásolt a levegő minősége Ajkán, Várpalotán, Tatabányán, Százhalombattán, Budapesten, Salgótarjánban, Miskolcon és Nyíregyházán. A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban éjszakánként egyre nagyobb területen képződik köd, rétegfelhőzet. Ez napról napra egyre lassabban zsugorodik, egyre többfelé maradhat meg tartósan. Csak kevés helyen élénkülhet meg a jellemzően déli, délnyugati szél, így várhatóan egyre több helyen haladja meg a szálló por napi átlagkoncentrációja az egészségügyi határértéket.
    A hét végén várhatóan feltámad a szél és megnő a csapadék esélye, így javulás következhet be a levegő minőségében.

Korábban már írtunk arról, hogy súlyos egészségügyi problémákat okozhat a légszennyezés, mégsem teszünk ellene eleget! A probléma súlyosságát jól érzékelteti, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által publikált adatok alapján a szennyezésnek való kitettség az összes rákos megbetegedés 10 százalékáért felelős Európán belül. Szintén az EEA ezen publikációjából derül ki az is, hogy:„A (beltéri és kültéri) légszennyezés az összes rákos megbetegedés mintegy 1 százalékához kapcsolódik Európában, és az összes rákos megbetegedés mintegy 2 százalékát okozza. Csak a tüdőrák esetében ez a halálozások 9 százalékát teszi ki.”

forrás: mti