Egyre többen teszik le a voksukat az egészséges életmód, a környezettudatos gondolkodás, a mesterséges adalékanyagok mellőzése mellett. Különösen fontos a mesterséges adalékanyagok elhagyása a konyhában, és ehhez kapcsolódóan az élelmiszerekben.

Célod az egészségtudatos életmód?

Kezdd a saját konyhádban! Ehhez segítségül adunk most néhány ötletet, hogy mivel lehet kiváltani a mesterséges adalékanyagokat, például azokat, amelyek az ételfestékben lehetnek, a desszertekben, süteményekben, tortákban.

A mesterséges adalékanyagok helyett megmutatunk pár olyan természetes ételfestő gyümölcsöt és zöldséget, amelyekhez könnyen hozz tud jutni a piacokon, élelmiszerüzletekben, zöldségeseknél.

A süteményeknél, tortáknál egy-egy ünnepi vagy akár hétköznapi eseménynél is igazán jól mutat a színes máz, vagy a színes piskótalapok a krém között. Elveszi a kedvét az ételfestékek címkéjének összetételi listája?

Íme, néhány olyan gyümölcs és zöldség, amelyek természetes módon színezik meg a desszertet, és még az ízek élményét is fokozzák.

  • Rózsaszín egyszerűen elérhető, mert akár az eper, málna, meggy, amelyek a krémek íz hatását is jelentősen növelik. A friss gyümölcsöt turmixoljuk le vagy átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy a magokat felfogjuk. Az így kapott pirosas gyümölcslevet keverjük a tésztához vagy a krémbe.
  • Piros színt érhetünk el a cékla levével. Semleges ízvilágával könnyen pirosra festhetünk bármilyen piskótát vagy krémet. A cékla egész évben beszerezhető, a cékla például por formájában remekül tárolható, és könnyen felhasználható. A főtt céklát pedig akár a sütemények tésztájába is belekeverhetjük, hogy egy kis extra vastartalommal turbózzuk fel a desszertet.
  • Narancssárga színt nyerhetünk például sárgarépából, ami még egy kis extra édeskés ízzel is feldobja a desszertünket. Sárgarépát is beszerezhetünk porított formában is. Viszont aki idegenkedik a sárgarépától, az a körömvirág szirmaiból készített, és lehűtött teával is színezheti a süteményt, krémet, cukormázat.
  • Citromsárga színben fog pompázni az ételünk egy csipet sáfrány vagy kurkuma segítségével, és ragyogó napsárga lesz a piskótánk, palacsintánk, krémünk egy csipetnyi kurkumától. Ezek a fűszerek semleges ízzel rendelkeznek, így nem befolyásolják az ételek ízét.
  • Zöld szín kedvelt a desszertek körében is, ehhez kiváló alapanyag a matcha tea, a lucernapor, mángold leve, sóska leve, spenót leve, ízlésünk szerint. Ezek por alakban is, tökéletes eredményt biztosítanak számunkra.
  • Lila színben fog pompázni a krémünk egy kis szeder vagy áfonya friss levétől, vagy akár a télire eltett szörp felhasználásától, aminél viszont figyeljünk arra, hogy a szörp már jelentős cukortartalommal rendelkezik.
  • Barna szín kinyeréséhez jutunk hozzá a legkönnyebben, hiszen egy kis csokoládé vagy kakaópor mindig akad a konyhában. Amennyiben pikánsabb ízt szeretne elérni, forduljon a kávé felé, hiszen ez is barnásra festi a sütinket, desszertünket.

A legintenzívebb színeket és ízeket természetesen a friss gyümölcsök és zöldségek adják, viszont a porított változatok sokkal semlegesebb ízt adnak. A friss gyümölcs vagy zöldség inkább a krémek színezésére és ízvilágának fokozására alkalmas, míg a tészták, piskóták festésére sokkal jobban alkalmazhatók a szárított, porrá őrölt anyagok az ételek festésére.

Forrás: mindmegette.hu