Mire is gondolhat így ebéd után az, aki nem a sportok ember? természetesen a délutáni szesztára. Ha nehezen merül álomba, akár délután, akár este, jó ha megfogadja az alábbi tanácsokat. Összegyűjtöttem néhány okot, ami megnehezítheti a könnyed pihenésünket, íme a tiltólistás dolgok, amiket soha ne csináljunk álomba szenderülés előtt!

1, Óvatosan a sporttal! Legtöbbünknek reggel, munka előtt nincs lehetőségünk vagy erőnk edzeni, így inkább estére marad a testmozgás. A rossz hír ebben az, hogy a néhány órával elalvás előtti testedzés jelentősen megterheli és felpörgeti szervezetüket. Mindez arra az estre érvényes, ha öt kilométert futunk vagy egy kemény edzést csinálunk végig edzőteremben. Mindennek egyszerű az oka, nagyon hosszú ideig tart, amíg a szervezetünk megnyugszik, amíg a szív és a légzésritmus visszaáll. Ez alól kivételt képez a könnyed séta, mozgás, jóga és a szex, utóbbi azért is, mert endorfint termel, és megnyugtatólag tud hatni.

2, Nem szabad sokat enni! Valószínűleg ezt a tünetet mindannyian éreztük már egy bőséges vacsora után. Soha ne pótoljuk be este a napközbeni lemaradást! Szakemberek megállapították, hogy az emésztésünk álló helyzetben a leghatékonyabb, fekvő helyzetben nem működik a gyomor-és bélrendszer optimálisan. A rendszeres bőséges vacsorákkal a reflux kialakulását kockáztatjuk!. Ha az agyunk és a testünk az emésztéssel van elfoglalva, akkor az alvásra nem marad energiánk.

3, Ne nézegesd a telefonodat vagy a számítógépet! Úgy gondolom, hogy már ezt is szinte mindenki megtapasztalta. Tudniillik, hogy mennyire káros, az alvás előtti telefon nyomkodás. A készülék dekoncentráltsághoz, illetve alvászavarhoz okoz.. A tudósok megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki az elalvás előtti fázisban is teljes energiájával a profiljai, és az új értesítései bűvöletében pörög, az sokkal később tud elaludni. Még egy jó tanács ehhez! Soha ne tegyük a telefonunkat éjszakára a fejünk mellé, mert reggel fejfájással ébredhetünk, hiszen a készülék még kikapcsolt állapotnak is közvetít jeleket, és ezek zavarják agyunk teljes pihenését, ellazulását.

4, Könnyed, szórakoztató filmeket nézzünk! Az emberek többsége, este belezuhan a fotelba és jöhet a film. Közvetlenül elalvás előtt soha ne néznek horrorfilmet, drámákat, felzaklató dokumentumfilmeket. Ezek ugyanis lefekvés után képesek tovább foglalkoztatni a fantáziánkat. A testünk, agyunk olyan stressz alá kerül, hogy szívritmusunk felgyorsul,  szervezetünk adrenalint termel, így aztán esélytelen az elalvás. A teljes megnyugváshoz hosszú időre lesz szükség!.

5, Csínján az alkohollal! Este tévézés közben jólesik levezetni az egész napi feszültséget. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan bánjuk a lefekvés előtti alkoholfogyasztással. Megállapították, hogy az alkohol fogyasztása növeli a horkolás esélyét, mivel ellazítja az izmokat a torkunkban és az orrunkban. Ennek hatására sokkal nagyobb eséllyel ébredünk fel éjszaka. Ebben talán az is közrejátszik, hogy párunkat sem hagyjuk pihenni.

6, Ne igyál koffeines italt! Ezt úgy gondolom, sokan, sokszor megfogadtuk már.Tudjuk, hogy a koffein nem csak reggel hat serkentőleg az agyra. Este is plusz energiával tölti fel az egész testet. Legtöbbünk számára már az ebéd utáni felpörgető italt fogyasztás is káros. hisz ezzel azt kockáztatod, hogy egész éjszaka forgolódni fogsz. Szervezetünknek nagyon sokáig tart megemészteni a koffeint, így aztán a késői kávénak köszönhetően a sötét szobában számolgathatjuk a bárányokat.

7. Oltsuk le a villanyt! A szakértők egyetértenek abban, hogy a legkisebb fény is zavarja a nyugodt pihenést. Szokjuk meg, hogy és ne aludjunk lámpafény mellett, és többek közt ne hagyd bedugva a laptopot, telefont. megfigyelések azt bizonyítják, hogy összezavarja a testünket és szervezetünk, agyunk nem fogja tudni eldönteni, hogy nappal vagy éjszaka. Teljes nyugalmat, pihentető alvást csak a teljes sötétségtől várhatunk. Ami napjainkban szinte elképzelhetetlen, de mi azért törekedjünk rá.  Redőnnyel, sötétítővel szereljük fel az ablakunkat, hogy megkönnyítsük és meghosszabbítsuk a pihentető alvásunkat.

Fotó: pixabay.com