A tudósok klónoztak egy fekete lábú görényt egy több mint 30 évvel ezelőtt elpusztult állat DNS-mintájának segítségével az egyesült államokbeli Wyoming államban – jelentette az Associated Press.

A tudósok klónoztak egy fekete lábú görényt egy több mint 30 évvel ezelőtt elpusztult állat DNS-mintájának segítségével az egyesült államokbeli Wyoming államban – jelentette az Associated Press. Az állatot Elizabeth Ann-nek nevezték el, még decemberben született, és kitűnő egészségnek örvend.

Elizabeth egy Willa nevű görény genetikai másolata, aki 1988-ban halt meg és maradványai San Diego Zoo Global által üzemeltetett „fagyasztott állatkertbe” kerültek, amely világszerte több mint 1100 faj és alfaj sejtjeit tartja fenn abban a reményben, hogy a DNS-technológia fejlődésével a jövőben sikeresen klónozhatják az állatokat.

A fekete lábú görényeket az élőhelyük elvesztése következtében kihaltnak hitték a tudósok már jóval a klónozás kora előtt, majd 1981-ben, Wyomingban bukkantak fel újra. A tudósok összegyűjtötték a fennmaradó populációt egy fogságban tartott tenyésztési programra, amely az 1990-es évek óta több ezer görényt engedett szabadon az Egyesült Államok nyugati, kanadai és mexikói tucatjaiban.

A kutatók a klónozás technológiájának fejlődésével több, a kihalás szélén álló vagy már kihalt állat visszatérésén dolgoznak, mint például a mongol vadló vagy a vándorgalamb, amely 1914-ben halt ki. Néhány napja egy sztyeppei mamut DNS-mintájának a sikeres szekvenálását is bejelentették Stockholmban, ami legalább 1 millió éves lehet. A lelet legalább kétszer annyi idős, mint az eddigi legrégebbi, sikeresen analizált minta.