Az apró, de hatékony tippek, amelyek azonnal elnyerhetik mások szimpátiáját, a következők: A kutatási eredmények azt is mutatják, hogy a másik fél utánzásával sok mindent megtehetünk a szimpátia elnyerése érdekében is. Természetesen ennek alapján a tudósok célja nem az óvodáskorú viselkedés kiváltása, hanem a beszélgetőpartner gesztusainak és arckifejezésének titkos felfedezése. Néha hasonló gesztusokkal próbálunk minél előbb megkedveltetni magunkat.

Már az ötvenes években az amerikai kutatók rájöttek, hogy ha az egyetemisták élete intimebb, vagyis nagyobb valószínűséggel barátkoznak meg olyan emberekkel, akik közelebb élnek egymáshoz, területileg. A tudósok szerint ennek az egyik oka az, hogy ha nap mint nap kapcsolatba lépünk velük, bizonyos esetekben szoros barátság alakulhat ki a jövőben. Ezenkívül, ha valakit úgy írunk le, mint aki nagyon barátságos másokkal szemben, akkor más emberek bizonyos mértékben azonosulni fognak mondott jellemzőikkel. Ez pedig fordítva is igaz: a tudósok úgy vélik, hogy ha rossz dolgokat beszélünk másokról, akkor negatív tulajdonságokat is társítanak majd hozzánk.

Általában elnézőek vagyunk azzal, akit bár hozzáértőnek tartunk saját hivatásában, mégis úgy tapasztaljuk, hogy hibázott, és vállalja tettéért a felelősséget. Szakértők szerint a hibázás valóban emberi dolog. Ha emberségesebb és kiszolgáltatottabb embert látunk, akkor szimpatikusabbak lesznek a szemünkben. Egy nemrégiben készült tanulmány az Egyesült Államokban rámutatott arra a tényre is, hogy hajlamosak vagyunk olyan emberekkel barátkozni, akiknek már vannak barátai. Ugyanez vonatkozik a családi összejövetelekre és a közösségi médiára. Továbbá a Harvard Magazine cikkében egy szakértő azt írta, hogy amikor valaki szigorúan bánik velünk, akkor annyira koncentrálni fogunk erre, hogy nagy valószínűséggel meg fogunk felelni az elvárásainknak.

Talán, amivel kezdenem kellett volna, mert ez a legfontosabb, az a mosolygás. Amikor először találkozunk valakivel mindig mosolyogjunk. Ezért nagyobb valószínűséggel hagyunk jó benyomást, ami alapul szolgálhat a baráti vagy üzleti kapcsolat kialakításához a jövőben. A mondás szerint: „Csak egy első benyomás van”, de egy tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb esetben nincs szükségünk második lehetőségre. Hogy miért?

„Szinte mindig úgy érzem, hogy beszélgetőpartnerem nem szimpatizál vele, illetve nem kedveli annyira a társaságomat, mint én az övét.” – mondta Gus Cooney, a Harvard Egyetem egyik szociálpszichológusa, aki egy pszichológiakutató mellet társszerzője ennek a tanulmánynak.

A kutatók több kísérletet is elvégeztek, amely során két ember először találkozott és beszélgetett egymással. Majd arra lettek felkérve, hogy értékeljék magukat vagy a másik „teljesítményét” a beszélgetésben A beszélgetés hossza változó volt, ugyanis, egyszer meg volt adva a beszélgetés témáját, a másiknál pedig szabadon választott volt – végül arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden résztvevő úgy vélte, hogy a beszélgetőpartnere szimpatikusabb és kedvesebb, mint ő maga.

Szakértők szerint ez különösen igaz az introvertáltakra. Kiderült, hogy amikor új emberekkel találkozunk, hajlamosak vagyunk barátságosabbak és toleránsabbak lenni, velük szemben – tehát valójában a két fél első benyomásai pozitívabbak, mint a résztvevők önmagukról alkotott véleménye. A saját magunk és mások véleménye közötti különbséget sok tényező okozza. Egyrészt, amikor új emberekkel találkozunk, inkább a saját teljesítményünkre koncentrálunk, nem pedig a másikra, így nagyon keveset tudunk az esetlegesen elkövetett hibákról. Ezenkívül az emberek többsége hajlamos a kétségeit, a negatív véleményét és a félelmét a másikra vetíteni, és ezért gondolja azt, hogy valójában a beszélgetőpartner véleménye az, amit ő maga gondol saját magáról.

Keményebbek vagyunk magunkkal, mint az új ismerősökkel, és ha a jövőben figyelembe vesszük a már megtörtént találkozás alatt lévő beszélgetéseket, hajlamosak vagyunk felerősíteni az észlelt vagy valós hibákat is. Ezt a helyzetet mindenképpen érdemes a lehető leghamarabb kiküszöbölni, mert néhány tanulmány kimutatta, hogy önmagad alábecsülése szorongás és depresszió kialakulásához vezethet. Ehelyett vegyük figyelembe azt a tényt, hogy ha mindketten szimpatikusabbak vagyunk egymásnak, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az első benyomás pozitív egymás számára.