Vegyünk egy pillantást – főleg a napjukon – a hihetetlen segítőkészséggel rendelkező Tűzoltókra. Bátorságuk és elkötelezettségük nélkülözhetetlen az emberiség számára, arról nem is beszélve, hogy fizikális képességük végett, minden tekintet rájuk szegeződik és nem a tűzre.

A hagyomány szerint 1991 óta minden évben május 4-én ünneplik a ’Magyar Tűzoltók Napját’. Ez egyben Szent Flórián napja is, amely a tűzoltók védőszentje és a tűzoltási munka lényegének megtestesítője: bátorság, önfeláldozás, becsület és az emberek megsegítése.

A tűzoltás eszközei

– A 15. században Európában, az úgynevezett ’vízipuskát’ használták a tűz eloltására

– A 17. századtól ’gólyanyakú fecskendőt’ használtak

– 1873-ben Pesten alkalmaztak a bátor tűzoltók a pusztító lángok eloltására úgynevezett ’gőzfecskendőt

– Majd a múlt század elején megjelent az első villamos-, és belső égésű motorral meghajtott fecskendő

– Ezután pedig a centrifugál-szivattyút dolgozták ki, amelyet a mai, korszerű gépjármű-fecskendőkön is alkalmaznak

– A második világháború után kezdték használni a porral, illetve habbal oltó fecskendőket

Érdekességek

Széchenyi Ödön (a magyar tűzoltás legfontosabb alakja), a „legnagyobb magyar” fia közvetítésével megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség 1870-ben, amely 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét.

Az új „katasztrófavédelmi törvény” révén az önkormányzati karbantartást végző hivatásos tűzoltóság a katasztrófavédelmi szervezet részévé vált. Munkáját az önkéntes tűzoltó egyesületek segítik.

A Tűzoltók hivatása, társadalmi elismertsége megkérdőjelezhetetlen. Nagy támaszt jelentenek a tűzoltók számára a családtagok, tehát a tűzoltónap, magukról a szakmabelieknek szól, és természetesen a családtagjaiknak is. Vagyis a köszönet az egész családnak jár!