Budapest főpolgármestere tegnap Facebook oldalán posztban reagált Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésére, miszerint: „Egy egyetem megalapításának a kérdése felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál” – jellemezte Orbán Viktor a tegnapi kormányinfón a budapestiek népszavazását a Fudan Egyetem kérdéséről.

Karácsony Gergely bejegyzése közösségi oldalán:

„Olyan jó lenne, ha a miniszterelnök kimondott mondatainak szavatossága legalább a 24 órát megélné. De nem, megint nem sikerült. Marad a sunyiság, az átverés, a manipuláció. De szólok, ez már nem fog sikerülni…

Tegnap Orbán Viktor azt mondta, a kínai kommunista egyetemről majd a budapestiek dönthetnek népszavazáson. Majd még aznap délután a fideszesek beadnak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amely bebetonozná ezt a beruházást és a kormánynak adná a jogkört, hogy elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának. Ez az ügy, amiről Gulyás miniszter azt mondta „közéleti vitára alkalmatlan”. Vagyis a Fidesz éppen egy „közéleti vitára alkalmatlan” törvényt akar áterőltetni az Országgyűlésen, Kína, valamint az 1 százaléknyi kiváltságos örömére, a 99 százaléknyi többség kárára.

Ilyenkor vajon a miniszterelnök elégedetten dől hátra? – Jól átvertem őket megint – ezt gondolja? Talán még nevet is hozzá, vagy csak cinikusan somolyog?

A miniszterelnök azonban téved. Három dologban legalább.

1. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is.

2. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel.

3. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után. Egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében (itt lehet még szavazni: http://ahang.hu/fudan). Másrészt ez nem csak Budapest ügye, hiszen minden magyart tervez eladósítani a kormány és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Fudan helyén épülő Diákváros. Harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség.

Országos népszavazás kell tehát, még a választások előtt, az erre vonatkozó kezdeményezést a budapesti konzultáció lezárta után megteszem.

A miniszterelnök szavahihetőségének maradékét azzal mentheti a Fidesz, ha a „közéleti vitára alkalmas” Fudan-törvényt azonnali hatállyal visszavonja, és támogatja az ügyben országos népszavazás kiírását.”

A kormánypárti többségű parlamenti törvényalkotási bizottsága a miniszterelnököt sajtótájékoztatója után támogatásáról biztosította. Így már a jövő héten szavazásra bocsájthatják a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatot, és a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősíthetik.